Hoe goed of slecht is bodemkwaliteit van grond waarop je woont? Ontdek het op deze nieuwe kaart

Op de website www.bodemkwaliteit.be kan je voortaan informatie opzoeken over de kwaliteit van je grond of die van een fabriek of sporthal in je buurt. De nieuwe website is een initiatief van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Je kan er ook achterhalen of er al een bodemonderzoek heeft plaatsgevonden, of er al dan niet verontreiniging is en of er nog verder onderzoek of sanering nodig is. 

Met de nieuwe website www.bodemkwaliteit.be krijgt de website degrotegrondvraag.be, die sinds 2019 door 240.000 Vlamingen werd geraadpleegd, een grondige update.

Op de website www.bodemkwaliteit.be kan je een adres intikken en dan krijg je te weten hoe goed de bodemkwaliteit is

"Wij trekken onze lessen uit de hele PFAS- en 3M-saga", stelt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). "Er moet meer transparantie komen qua milieu- en bodemvervuiling. Daar maken we nu werk van. Voortaan zullen de eigenaars van hun gronden kunnen zien wat hun bodemkwaliteit is en het verleden daarvan. Zij zullen ook kunnen zien of er ergens in hun buurt, bij bedrijfs- of publieke gronden, bodemverontreiniging is en of er reeds saneringen hebben plaatsgevonden."

Sinds 1996 werkt de OVAM aan het wegwerken van historische verontreiniging bij 85.000 risicogronden. De OVAM laat alle risicogronden in Vlaanderen onderzoeken waar vervuilde activiteiten zijn of waren. Met die informatie kan de OVAM de vervuiler verantwoordelijk stellen voor de sanering. Indien er geen verantwoordelijke gevonden wordt, saneert de OVAM de grond ambtshalve.

Meest gelezen