James Arthur Photography

Energiefactuur stijgt gemiddeld met 45 euro op jaarbasis in 2024

Huishoudens in Vlaanderen zullen in 2024 op jaarbasis gemiddeld 45 euro meer betalen voor energie. Dat komt omdat de distributienettarieven volgend jaar gemiddeld met 8 procent stijgen, meldt de VREG. De verhoging geldt niet voor mensen met een sociaal tarief. 

De distributienettarieven zijn de vergoeding voor het transport van stroom en aardgas naar je thuis. De kosten worden berekend op basis van het verbruik en de regio waar men woont. De distributienettarieven maken slechts een deel van de totale energiefactuur uit, naast de basisprijs voor elektriciteit en/of aardgas, btw en andere heffingen.

Gemiddeld stijgen de distributienettarieven volgend jaar met 8 procent. Voor een gemiddeld huishouden komt dat neer op 27 euro meer op de elektriciteitsfactuur en 18 euro meer op de aardgasfactuur, zegt de VREG. Samen dus 45 euro per jaar.

De VREG verwijst naar de inflatie, maar ook naar de maatregelen van de voorbije jaren om de energiefactuur te verlagen, die niet langer of minder doorwerken. "De nettarieven voor elektriciteit liggen wel nog steeds lager dan in de periode voor 2022", aldus de regulator.

Regionale verschillen en sociaal tarief

De gemiddelde stijging met 8 procent verbergt ook regionale verschillen. Zo is de stijging van de nettarieven het hoogste voor klanten van Fluvius Antwerpen, Fluvius Limburg, Fluvius West en PBE. Bij de andere netbeheerders (Gaselwest, Imewo, Intergem, Iveka, Iverlek en Sibelgas) is de stijging kleiner.

Voor mensen met een sociaal tarief geldt de verhoging niet. "Het sociaal tarief is een all-in tarief. Het is de CREG die dat tarief vastlegt, per kwartaal. De gemiddelde toename van 45 euro geldt dus niet voor hen", klinkt het bij VREG.

Meest gelezen