Energiefactuur voor gezinnen gemiddeld 45 euro hoger in 2024 door stijgende distributienettarieven

De distributienettarieven in Vlaanderen stijgen in 2024 gemiddeld met 8 procent. Dat meldt de Vreg. Voor gezinnen komt er zo gemiddeld 45 euro bij op hun energiefactuur.

Bron: BELGA

De Vlaamse energieregulator VREG heeft het licht op groen gezet voor een stijging van de distributienettarieven voor energie in 2024. Gemiddeld gaat het om een stijging met 8 procent, of voor een gemiddeld gezin 27 euro meer op de elektriciteitsfactuur en 18 euro meer op de aardgasfactuur, zegt de VREG maandag. Samen dus 45 euro per jaar.

De distributienettarieven zijn de vergoeding voor het transport van stroom en aardgas naar je thuis. De kosten worden berekend op basis van het verbruik en de regio waar men woont. De distributienettarieven maken slechts een deel van de totale energiefactuur uit, naast de basisprijs voor elektriciteit en/of aardgas, btw en andere heffingen.

LEES OOK. Met deze tips bespaar je 100 euro per week: van kraantjeswater drinken tot je bankkaart invriezen

Inflatie

Gemiddeld stijgen de distributienettarieven volgend jaar met 8 procent. De VREG verwijst naar de inflatie en doordat de maatregelen om de energiefactuur de voorbije jaren te verlagen niet langer of minder doorwerken. “De nettarieven voor elektriciteit liggen wel nog steeds lager dan in de periode voor 2022”, aldus de regulator.

De gemiddelde stijging met 8 procent verbergt ook regionale verschillen. Zo is de stijging van de nettarieven het hoogste voor klanten van Fluvius Antwerpen, Fluvius Limburg, Fluvius West en PBE. Bij de andere netbeheerders (Gaselwest, Imewo, Intergem, Iveka, Iverlek en Sibelgas) is de stijging kleiner.

LEES OOK. Gezinnen kunnen tot ruim 2.000 euro besparen op energiefactuur

Voor bedrijven is de stijging volgens de Vreg gelijkaardig. Een kmo op laagspanning met een elektriciteitsverbruik van 30 MWh per jaar en een gemiddelde maandpiek van 15 kW betaalt 220 euro of 12 procent meer dan vorig jaar. Een kmo met een aardgasverbruik van 116.280 kWh per jaar betaalt 80 euro of 8 procent meer dan vorig jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER