Ga naar de inhoud

Droom van 50 miljoen gefnuikt: hoe één regeltje rond het nieuwe WK voor clubs veel veranderde voor Club Brugge

 ma 18 december 2023 15:23
Gianni Infantino stelde met veel trots het nieuwe WK voor clubs voor.

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft zondag zijn nieuwste spruit voorgesteld: het uitgebreide WK voor clubs in 2025. De 32 clubs zullen 29 dagen strijden om een prijzenpot van 2,5 miljard euro. Bij die 32 teams zal geen Belgische club zitten, ondanks de stille droom van Club Brugge.

De eerste editie van het uitgebreide FIFA WK voor clubs zal van 15 juni tot 13 juli 2025 plaatsvinden in de Verenigde Staten. 

 

Wereldvoetbalbond FIFA heeft het toernooi met 32 teams officieel omgedoopt tot "Mundial de Clubes" en is ervan overtuigd dat het geen extra belasting vormt voor de spelers. "Het past harmonieus in de internationale voetbalkalender."

 

Daar denkt de spelersvakbond natuurlijk anders over. Het nieuwe format kreeg al kritiek omdat het bovenop de nu al overvolle kalender van de topspelers komt. De topclubs hebben echter ingestemd met het nieuwe FIFA-format en zijn betrokken bij de marketing ervan via hun vereniging, de European Club Association (ECA). 

Het FIFA WK voor clubs 2025 biedt een passend podium aan clubs uit alle confederaties om te schitteren op het hoogste niveau.

Gianni Infantino

"Clubs spelen een cruciale rol in het wereldvoetbal en het FIFA WK voor clubs 2025 biedt een passend podium aan clubs uit alle confederaties om te schitteren op het hoogste niveau", was het marketingpraatje van Gianni Infantino.


De FIFA-voorzitter probeerde vooral het verschil met een Super League te benadrukken. "Dit wordt een open competitie waarvoor je je kwalificeert op basis van sportieve prestaties. Het zal een cruciale rol spelen in onze inspanningen om voetbal wereldwijd groot te maken."


FIFA kijkt ook niet op een euro voor zijn nieuw kindje. Het heeft maar liefst 2,5 miljard euro in de prijzenpot gestoken. Elke deelnemende club is verzekerd van 50 miljoen euro, de winnaar mag 100 miljoen euro bijschrijven in de boekhouding.

Geen Belgische club in 2025

Twaalf van de 32 clubs zullen uit Europa komen. Naast de drie laatste winnaars van de Champions League (Manchester City, Real Madrid en Chelsea) zijn ook Bayern München, Paris Saint-Germain, Inter Milaan, FC Porto en Benfica alvast zeker van deelname aan het vernieuwde WK voor clubs. 

 

De uiteindelijke winnaar van de huidige Champions League-campagne krijgt eveneens een ticket.

 

Als beste Belgische ploeg in Europa de voorbije jaren droomde ook Club Brugge ervan om een toegangsticket in de wacht te slepen. En de daaraan gekoppelde ongeziene financiële jackpot van 50 miljoen euro.


Alleen: tot gisterenmiddag waren de precieze voorwaarden voor de overgebleven Europese plekjes onduidelijk. Zou er zuiver gekeken worden naar de clubranking van de UEFA (inclusief gesprokkelde punten in de Europa en Conference League)? Of enkel naar de prestaties in de Champions League?

Het werd dat laatste, waardoor Club alsnog uit de boot valt voor het vernieuwde WK voor clubs.

  ploeg UEFA-punten
11. Benfica 49.000
12. Ajax 47.000
13. Salzburg 44.000
14. Sjachtar Donetsk 39.000
15. Club Brugge 38.000

Blauw-zwart staat momenteel 15e, terwijl enkel de top 12 zich kwalificeert. En omdat ze dit seizoen niet in actie komen op het kampioenenbal is stijgen onmogelijk.

 

Eén regeltje met grote gevolgen dus.

de 32 deelnemers aan het WK voor clubs 2025
Europa (12) Zuid-Amerika (6) Afrika (4)
Chelsea (Eng) Palmeiras (Bra) Al-Ahly (Egy)
Real Madrid (Spa) Flamengo (Bra) Wydad (Mar)
Manchester City (Eng) Fluminense (Bra) winnaar CL Afrika 2024
Bayern München (Dui) winnaar Copa Libertadores 2024  ntb
PSG (Fra) ntb Azië (4)
Internazionale (Ita) ntb Al-Hilal (S-Ar)
Porto (Por) Noord- en Centraal-Amerika (4) Urawa Red Diamonds (Jap)
Benfica (Por) Monterrey (Mex) winnaar CL Azië 2024
winnaar CL 2024 Seattle Sounders (VS) ntb
ntb Club Léon (Mex) Oceanië (1)
ntb winnaar Concacaf Champions Cup 2024 Auckland City FC (NZe)
ntb   gastland (1)
    ntb

Spelersvakbond kritisch over plannen

 De extreme mentale en fysieke druk is de grote bezorgdheid van spelers omdat een overvolle kalender kan leiden tot uitputting, blessures en mentale gezondheidsproblemen. De spelersvakbond FIFPro is niet zo enthousiast als Gianni Infantino. "Dit toont aan dat er geen enkele rekening wordt gehouden met de mentale en fysieke gezondheid van de spelers", klinkt het in een statement.

 

Met het uitgebreide  WK voor clubs zal er 3 jaar lang een toptoernooi afgewerkt worden in juni en juli: het EK en de Copa America in 2024, het WK voor clubs in 2025 en het WK voor landen in 2026.

 

Dat vooruitzicht doet de alarmklok afgaan bij FIFPro. "De uitbreiding van het format zal de rust- en hersteltijd van de spelers op het einde van een al druk seizoen ondermijnen."

 

"Spelers moeten op het einde van een lang seizoen van 11 maanden presteren zonder vooruitzicht op genoeg rust voor het begin van het nieuwe seizoen. De extreme mentale en fysieke druk is de grote bezorgdheid van spelers omdat een overvolle kalender kan leiden tot uitputting, blessures en mentale gezondheidsproblemen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Intercontinental Cup om jaarlijkse leemte op te vullen

Het WK voor clubs zal overigens vanaf 2025 elke vier jaar georganiseerd worden in plaats van elk jaar. Om toch jaarlijks een competitie te hebben wordt de Intercontinental Cup in het leven geroepen.

 

In het nieuwe format speelt de jaarlijkse winnaar van de Champions League uit Europa tegen de winnaar van een kwalificatietoernooi dat wordt georganiseerd door de andere continentale kampioenen. De finale van deze Intercontinental Cup wordt voor het eerst gehouden op 18 december 2024.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: