Rik Torfs: “Zegening van homoseksuele koppels door Vaticaan komt vroeger dan verwacht”

Dat het Vaticaan de zegening van een relatie tussen koppels van hetzelfde geslacht toestaat, komt vroeger dan verwacht. Dat zegt professor kerkelijk recht Rik Torfs. Kerkelijke huwelijken tussen homoseksuele koppels zullen in de nabije toekomst nog steeds niet mogelijk zijn, voorspelt de professor.

vea
Bron: Belga

Maandag raakte bekend dat het college van Geloofsleer in een nieuwe verklaring geestelijken de toestemming geeft om een “ongewoon koppel”, dus twee mensen van hetzelfde geslacht, te zegenen. Voor Torfs komt het nieuws onverwacht, zegt hij in een reactie. Twee jaar geleden had hetzelfde college nog gesteld dat het “onmogelijk” was om een “zondige relatie” te zegenen.

Dat er nu toch ruimte is voor het zegenen van homoseksuele koppels, heeft volgens Torfs te maken met de kritiek die er twee jaar geleden op de tekst kwam. “Die kwam ook vanuit België, onder meer van bisschop Johan Bonny (die toen zei dat hij “plaatsvervangende schaamte” voelde voor de Kerk, red.). Het was wel duidelijk dat die tekst vroeg of laat herzien zou worden. Maar dat het nu al gebeurt, is sneller dan verwacht.”

Het college herdefinieert in de tekst wat een zegen inhoudt. Wie om een zegen vraagt, “hoeft geen voorafgaande morele volmaaktheid te hebben”, stelt de tekst. “Het concept van een zegening wordt zo subtiel uitgebreid, om het ook voor homoseksuele relaties mogelijk te maken”, zegt Torfs. “Dat is merkwaardig.”

Tegelijk laat de tekst geen opening voor een effectief huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht. Torfs ziet dat ook niet snel gebeuren. “Over de verre toekomst kunnen we nooit iets zeggen, maar in de nabije toekomst zal het niet gebeuren”, voorspelt de professor. “Dat zou indruisen tegen de algemene consensus wereldwijd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER