Ook politierechter ziet toename van drugs achter het stuur: "Vroeger vooral cannabis, nu soms zelfs mix van cocaïne en MDMA"

Dina Van Laethem, politierechter in Halle, krijgt in de rechtbank alsmaar vaker mensen over de vloer die drugs achter het stuur gebruiken. "Ik doe dit beroep nu al 19 jaar, en het is nog nooit zo erg geweest als de laatste drie jaar. Het gebeurt vaker én het gebruik is extremer." 

Het zijn hallucinante cijfers die de politiezone Limburg Regio Hoofdstad vanmorgen deelde: tijdens een controleactie in het uitgaansleven afgelopen weekend testte 1 op de 3 bestuurders positief op drugs. "Het grootste deel van hen was zelfs onder invloed van harddrugs, zoals cocaïne en xtc", zegt Dorien Baens van de politiezone. "Dit was natuurlijk wel een strategisch gekozen controle, want er was een techno- en house-evenement in de buurt. Maar we zijn alleszins geschrokken en teleurgesteld."

Toen politierechter Dina Van Laethem van de politierechtbank in Halle vanochtend de hoge cijfers op de radio hoorde, was ze minder verrast. "Vooral de laatste drie jaar is de stijging van drugsgebruik achter het stuur heel groot", vertelt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Beluister hieronder het gesprek in "De wereld vandaag":

Wat Van Laethem nog opvalt, is dat mensen ook vaker dan vroeger verschillende drugs combineren. "Een aantal jaren geleden ging het vooral over bestuurders die onder invloed van cannabis waren, nu zie ik regelmatig een mix van cocaïne en MDMA, of van een overdosis geneesmiddelen in combinatie met alcohol. Sommige bestuurders storten zich in een ongeluk met ampules lachgas in de hand, tegen 100 of 200 kilometer per uur. Het is ongelooflijk."

Te weinig bewustzijn

Dat alcohol en rijden niet samengaat, lijkt intussen wél door te dringen. "Mijn generatiegenoten en ikzelf zijn opgegroeid met BOB-campagnes", zegt Dorien Baens van de politiezone Limburg Regio Hoofdstad. "Maar de sensibilisering rond drugs in het verkeer staat zo te zien nog veel minder ver dan als het over alcohol gaat."

Mensen die beweren dat ze beter rijden onder invloed van drugs? Dat is onzin

Politierechter Dina Van Laethem

"Ik hoor ook de gekste verklaringen over drugs in de rechtbank", beaamt politierechter Van Laethem. "Er zijn mensen die komen beweren dat ze er niets van voelen. Of dat ze zelfs alerter zijn als ze onder invloed rijden! Dat is onzin: de euforie die je voelt bij sommige drugs, leiden net tot onvoorzichtiger rijgedrag. En er zijn ook drugs waarvan je net sloom wordt, en waardoor je reactievermogen vertraagt. Ook dat is niet goed achter het stuur."

Pakkans blijft klein

Van Laethem vertelt dat er een heel arsenaal aan straffen is voor druggebruik in het verkeer. "Dat begint met geldboetes van 200 tot 2.000 euro. Je kan een rijverbod krijgen. En bij herhaling staan er zelfs gevangenisstraffen op. Er is ook artikel 42, waarbij we als rechtbank iemand die heel hardleers is zelfs lichamelijk of geestelijk ongeschikt kunnen verklaren om te rijden. De straffen zijn er dus wel, maar de pakkans blijft eerder laag."

Dat horen we ook bij Verkeersinstituut Vias. Woordvoerder Stef Willems vraagt dan ook dat de politie meer drugscontroles uitvoert. "Zo'n 14 procent van de jonge bestuurders zegt maandelijks minstens één keer onder invloed van drugs te rijden. Het probleem neemt alleen maar toe. Daarom vinden we zowel gerichte als willekeurige controles belangrijk. We vragen ook meer middelen voor drugstests, want die zijn over het algemeen duurder dan alcoholtests."

We vragen meer geld voor drugstests, want die kosten meer dan alcoholtests

Stef Willems (Verkeersinstituut Vias)

Bart Van Thienen, korpschef van de politiezone Aarschot, benadrukt dat ook burgers hun steentje kunnen bijdragen om drugs uit het verkeer te houden. "Durf je vrienden of familieleden te confronteren als ze drugs gebruiken, en laat ze niet vertrekken met de auto. Sommige drugs werken veel langer door dan alcohol op je reactiesnelheden en blijven ook langer in je lichaam. Na een wild feestje is uitslapen niet voldoende om de volgende ochtend veilig achter het stuur te kruipen. Dan ben je nog altijd onder invloed."

Meest gelezen