Brad Pitt.© REUTERS

Hij was chauffeur voor strippers, speelt gitaar en studeert architectuur: 20 weetjes over de 60-jarige Brad Pitt

Zijn foto’s en films verklappen het niet, maar maandag is Brad Pitt zestig geworden. Al in evenveel films speelde hij mee. Pitt is een van de hardst werkende acteurs van Hollywood. Als verjaardagsgeschenk een lijst met 20 Pitt-ige weetjes.

Paul Demeyer

Strippers vervoerd

Zijn carrière kwam traag op gang. Pitt moest bijklussen, onder andere als chauffeur, en werd de favoriet van strippers die hij van het ene vrijgezellenfeestje naar het andere voerde. “Ik ging soms kijken naar hun show. Stippers zijn echte acteurs.”

(Lees verder onder de foto)

Brad Pitt in 1988.© Hulton Archive

Wat eten we vandaag?

De bout van een kalkoen in Troy, stoofvlees, olijven en pannenkoeken in Mr. and Mrs. Smith, rosbief in The assassination of Jesse James, een baguette in Inglourious basterds, en ongeveer alles in Ocean’s eleven. Brad Pitt eet in bijna al zijn films.

Dansende Travolta

De John Travolta-doorbraakfilm Saturday night fever is de alltime favoriet van Brad Pitt. “Zelf kan ik amper dansen, maar telkens als ik die film zie, word ik instant blij. Travolta sprak ook zo’n vreemd onverstaanbaar taaltje in die film, waardoor hij nog aantrekkelijker werd.”

(Lees verder onder de foto)

Brad Pitt in 1992.© Ron Galella Collection via Getty

Verkozen boven Clooney

Thelma & Louise was Pitts doorbraakfilm. Onlangs vertelde Geena Davis (Louise) daarover: “Vier acteurs kwamen een auditie doen, onder wie Mark Rufallo en George Clooney. Ik koos de mooiste: Pitt. Al verknalde ik zijn auditie: ik zat me zo aan hem te vergapen dat ik mijn tekst vergat.”

Grootste flop

Pitts grootste filmflop: de thriller Killing them softly. Volgens critici was er toen een overaanbod aan zwarte en gewelddadige komedies (zoals Seven psychopaths en Kick-ass). Ook Troy, waarin Brad Pitt in een lederen rokje de rol van klassieke Griekse held Achilles speelde, werd neergesabeld.

(Lees verder onder de foto)

Brad Pitt en Gwyneth Paltrow in 1997.© REUTERS

Maar één keer met Cruise

In Interview with the vampire werkten Tom Cruise en Brad Pitt voor de eerste en laatste maal samen. Volgens Pitt doordat ze te verschillend zijn. Maar ook het feit dat Cruise er bij regisseur Neil Jordan op aandrong zijn rol groter te maken dan die van Pitt, verzuurde de relatie voor altijd.

Filmavonden met Clooney

De acteur met wie Pitt het meest samenspeelde, is George Clooney. Ze deden samen vijf films. De twee zijn ook goede vrienden, die samen filmavond organiseren waarop ze beroemde scènes naspelen. Met ex Angelina Jolie, met wie hij zes kinderen heeft, deed hij twee films.

(lees verder onder de foto)

Brad Pitt en Jennifer Aniston in 2001.© AFP

‘Te duistere’ film

Het zorgde voor wat deining midden dit jaar toen regisseur David Fincher in een interview zei dat Brad Pitt “neen” had gezegd tegen de hoofdrol in zijn nieuwe film Killer. Pitt vond het scenario “te duister”. Dus voorlopig geen vierde samenwerking na Seven, Fight club en The curious case of Benjamin Button.

Link met Vlaanderen

Er is een directe link tussen de Vlaamse filmwereld en Brad Pitt: Plan B, de productiemaatschappij die Brad Pitt in 2001 oprichtte met Jennifer Anniston. Plan B deed de productie van Beautiful boy, van de Gentse regisseur Felix Van Groeningen.

(Lees verder onder de foto)

Brad Pitt als Achilles in ‘Troy’ in 2004.© Photo12

Plastische chirurgie

In de film The curious case of Benjamin Button (2008) speelt Brad Pitt een personage dat steeds jonger wordt. In het echt lijkt het ook zo: Pitt wordt met de jaren jonger. Volgens cosmetische chirurgen krijgt de acteur haast zeker botoxinjecties en werden zijn oren chirurgisch verkleind.

Transportbedrijf

De ouders van Brad Pitt leven nog. Vader heeft een transportbedrijf, moeder werkte als begeleidster in het onderwijs. Jongere zus Julie schrijft geloofsboeken, broer Dough leidt een liefdadigheidsinstelling.

(Lees verder onder de foto)

Brad Pitt en Angelina Jolie in 2012.© AFP

Niet welkom in China

In de film Seven years in Tibet (1997) was Brad Pitt een bergbeklimmer die bevriend raakt met de jonge Dalai Lama tot de inval van het Chinese leger. China vond dat de film het land slecht in beeld bracht en weigerde Pitt toegang van 1997 tot 2014.

Drankprobleem

Brad Pitt kampte met een serieus drankprobleem, vooral whisky. Pitt zei dat hij dronk omdat hij zich eenzaam voelde in zijn relatie. Sinds 2016 heeft hij sigaretten en drank afgezworen. “Ik ga nu zeer vaak naar AA”, zei hij onlangs nog in een interview, “en voel me vrijer.”

Liefdadig

Pitt is gul met zijn rijkdom. In 2007 pompte hij meer dan 25 miljoen dollar in zijn steunfonds ‘Make it right again’ voor de heropbouw van New Orleans na de verwoestende orkaan Katrina. In Haïti steunt hij een organisatie die ijvert voor schoolkinderen.

(lees verder onder de foto)

Brad Pitt in ‘Fury’ in 2013© © The Hollywood Archive

Gitarist

Brad Pitt speelt gitaar. “Ik zou al blij zijn als je me een kampvuurgitarist noemde”, zei hij onlangs in een BBC-interview. Pitt is meer een gitaarverzamelaar (met een voorkeur voor Taylor-gitaren) dan een begenadigd gitarist.

Piloot

Na de oorlogsfilm Fury (2013) was Pitt helemaal in de ban van vliegtuigen en haalde hij zijn vliegbrevet. Meteen begon hij ook oldtimer-vliegtuigen te verzamelen. In de collectie: een Supermarine Spitfire, een Cessna 500 en een Cirrus SR22.

Halve architect

De acteur heeft niet alleen een aanzienlijk vastgoedpatrimonium in zijn portefeuille (zoals een wijnkasteel in Frankrijk). Hij tekent ook nog eens zelf de renovatieplannen uit. Doorgedreven zelfstudie maakt Brad Pitt tot een halve architect.

(lees verder onder de foto)

Brad Pitt en Marion Cotillard in ‘Allied’ uit 2016.© Photo12 via AFP

Gezichtsblindheid

Geen gezichten kunnen onthouden of gezichtsblindheid. Brad Pitt lijdt aan een milde vorm ervan. Dat maakte hij zelf in 2013 bekend. “Het brengt me soms in gênante situaties. Mensen komen me groeten, ik herken hen niet en dan denkt iedereen meteen dat ik arrogant ben.”

Apolitiek

“Er is allicht niemand minder geïnteresseerd in politiek dan ik”, zei Pitt in een CNN-interview. “Dat komt allicht doordat ik een Ozark’iaan ben (de Ozarks zijn een plateau in Oklahoma, de geboorteplaats van Brad Pitt, red.), dat is het politiek minst geïnteresseerde volk ter wereld.”

(Lees verder onder de foto)

Brad Pitt en Mark Verstappen in 2023.© EPA-EFE

Formule 1-film

Volgend jaar staan twee nieuwe Pitt-films gepland. In Wolfs speelt Pitt weer eens samen met George Clooney. Ze zijn twee fiksers in het criminele milieu die apart van elkaar dezelfde opdracht krijgen. Later volgt Apex (werktitel), die speelt in het milieu van Formule 1-circuit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer