© atv

Borsbeek keurt fusie met stad Antwerpen goed op bewogen gemeenteraad: 16 van 21 raadsleden stemmen voor

Borsbeek -

De gemeenteraad van Borsbeek heeft de fusie met de stad Antwerpen goedgekeurd. 16 gemeenteraadsleden stemden voor, drie tegen en twee onthielden zich tijdens de bewogen zitting. Eerder vanavond had de Antwerpse gemeenteraad de fusie ook al goedgekeurd. Daardoor wordt Borsbeek vanaf 1 januari 2025 in principe het tiende district van Antwerpen.

red

LEES OOK. Antwerpse gemeenteraad keurt fusie met Borsbeek goed: “Het beste van twee werelden”

Vlaams Belang stemde tegen de fusie, net als Frans Neyens (Iedereen Borsbeek). Ann Coemans en Peter Van Hoof (Iedereen Borsbeek) onthielden zich. De andere 16 raadsleden stemden wel voor de fusie.

Minder postjes

Nu Borsbeek en Antwerpen hun goedkeuring hebben gegeven, zullen de inwoners van Borsbeek in oktober 2024 voor de gemeenteraad van Antwerpen en voor de districtsraad van Borsbeek mogen gaan stemmen. Tegenover de huidige gemeenteraad zal de districtsraad zes leden minder tellen. De postjes worden duurder in Borsbeek.

Daarnaast krijgen alle gemeentelijke diensten onderdak bij de stad Antwerpen. Zoals in de transitienota staat, blijven instanties als een districtshuis, het Tirolerhof, de bibliotheek, de politie en de brandweer aanwezig in Borsbeek en zullen een aantal straten sneller heraangelegd worden.

© Filip Spoelders

Er was bijzonder veel volk aanwezig om de gemeenteraad te volgen. De raadszaal liep helemaal vol, tot in de gang stonden toeschouwers. De gemeenteraad kon ook via een livestream online worden gevolgd.

Niet zonder commotie

Hoewel de fusie werd goedgekeurd, gebeurde dat niet zonder commotie. Zo was Burgerbeweging Burgers voor Borsbeek met een symbolische doodskist aanwezig. Jos Spaepen van Burgers voor Borsbeek moest zelfs uit de zaal verwijderd worden omdat hij de gemeenteraad verstoorde.

De symbolische doodskist van burgerbeweging Burgers voor Borsbeek.© Filip Spoelders

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen