© ZB

Naam van nieuwste Limburgse fusiegemeente met lichtshow en massa toeschouwers bekendgemaakt

Tessenderlo-Ham is de nieuwe naam van de nieuwe fusiegemeente waarmee Ham en Tessenderlo vanaf 1 januari 2025 samen verder zullen gaan. De nieuwe naam werd bekendgemaakt tijdens een fusiefeest aan de Blauwe Brug in Ham nadat de beide gemeentebesturen maandagavond de fusie goedkeurden. En de koude schrikte de inwoners niet af om onder andere een optreden van Kate Ryan mee te pikken.

Yannick Cams / Zahra Boufker
Bron: BELGA

Burgemeesters Karolien Eens en Marc Heselmans gaven met een druk op de knop het startschot voor een licht- en geluidshow aan de Blauwe Brug in Ham. Daar was de bevolking van Ham en Tessenderlo massaal aanwezig. De fusiegemeente Tessenderlo-Ham heet pas officieel zo in 2025.

Na de druk op de knop viel onder begeleiding van pompende beats het witte doek naar beneden en kwam de nieuwe naam Tessenderlo-Ham tevoorschijn. Het nieuwe logo is een witte cirkel met in het midden de eerste letter van Ham en Tessenderlo.

Geheimhouding

De naam van de nieuwe fusiegemeente werd voor de beide gemeenteraden zo lang mogelijk geheim gehouden. Omdat de nieuwe naam in het kader van de openbaarheid ook bekend moest gemaakt worden bij de stemming over het besluit tot de fusie van maandagavond kregen alle gemeenteraadsleden de naam in een gesloten enveloppe al in het dossier toegestopt. Rond half 19.30 uur, een half uur voor de start van het fusiefeest maakte de oppositiepartij Looi.Nu de nieuwe naam al bekend op haar Facebookpagina.

Zo’n 56 procent van de inwoners van de beide gemeenten heeft een stem uitgebracht voor de nieuwe naam. Ze konden kiezen uit Ham ter Loo, Kempenheide, Kepkensberg of Tessenderlo-Ham. Die laatste bleek het populairst. Tessenderlo-Ham wordt zo vanaf 1 januari 2025 een gemeente van ongeveer 30.000 inwoners. Dankzij de fusie komt er een schuldverlichting van 12 miljoen euro.

Burgemeester Karolien Eens is tevreden met de nieuwe naam. “Tessenderlo-Ham heeft het gehaald met ruime voorsprong. 58 procent van de stemmers gaf de voorkeur aan deze naam voor de fusiegemeente.” Ham ter Loo scoorde 28 procent, Kempenheide 8 procent en Kepkensberg 5 procent.

Onzekerheid

Ondanks de festiviteiten is er ook onzekerheid onder de inwoners. Paula, Yvette en Maria , uitten hun bezorgdheid: “We zijn niet content met de nieuwe gemeentenaam. Vroeger moesten we een korte naam schrijven. Tessenderlo-Ham is veel te lang. We hopen vooral dat er niet veel zal veranderen. Vanavond gaan we meefeesten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer