© Getty Images

José Mourinho haalt uit naar Tottenham: “Twee dagen voor de finale ontslagen, bij een club die al vijftig jaar geen prijs heeft gewonnen”

José Mourinho neemt nooit een blad voor de mond en dat deed hij ook niet in de Obi One podcast, de podcast van ex-Chelsea-speler John Obi Mikel. Daarin had hij het onder meer over Kevin De Bruyne in zijn periode bij Chelsea, maar Mourinho blikte ook nog eens terug op zijn periode bij Tottenham. Op z’n Mourinho’s, uiteraard.

Maxime Caeyman

Om te begrijpen waarom Mourinho uithaalt naar Tottenham, moeten we even terug naar april 2021. De Portugees is dan zeventien maanden trainer van de ploeg uit Londen, maar de resultaten zijn niet zoals ze horen. Tottenham lijkt voor het tweede jaar op rij buiten de top vier te eindigen en dus ook naast een ticket voor de Champions League te grijpen. Het bestuur ziet het met lede ogen aan en grijpt in: Mourinho wordt op 19 april ontslagen.

Mourinho is in z’n leven al verschillende keren ontslagen, maar deze is pijnlijker dan anders. De reden: amper zes dagen later staat de finale van de Carabao Cup tegen Manchester City op het programma, de kans voor Tottenham om voor het eerst sinds 2008 nog eens een prijs te winnen. Maar dat zal dan toch zonder Mourinho zijn, zo beslissen ze in de Londense bestuurskamer.

Het is een beslissing die nog altijd zwaar op de maag ligt bij de Portugees. “Het meest belachelijke ontslag was een club met een lege prijzenkast die me twee dagen (het waren er zes, red.) voor een finale ontslaat. Kom op! Tottenham had al vijftig jaar lang niets gewonnen (het was op dat moment dertien jaar geleden dat Tottenham een trofee gewonnen, red.). Ik was twee dagen voor de finale trainer van een ploeg, maar ik mocht niet meer coachen in de finale. Daar zat een geurtje aan.”

“De realiteit was dat ik elke finale op Wembley met Chelsea had gewonnen. Ik heb met Manchester United drie keer op Wembley heb gespeeld en twee keer gewonnen. Mijn statistieken waren er dus goed. Het was een stadion en sfeer die ik goed beheerste. Voor zo’n wedstrijden moet je je comfortabel voelen, je mag niet het gevoel hebben dat het stadion te groot is. Ik had de ervaring om het team te helpen. Al was de finale wel tegen Manchester City: ik zou een idioot zijn, mocht ik nu vertellen dat we sowieso waren gewonnen.” Om er dan fijntjes aan toe te voegen: “Een paar weken voordien wonnen we thuis wel met 2-0 van Tottenham, dus het gevoel zat goed.”

Tottenham verloor de finale uiteindelijk met 1-0 onder interim-coach Ryan Mason.

Mourinho in zijn periode bij Tottenham.© Getty Images

Mourinho over Kevin De Bruyne bij Chelsea: “Het waren gewoon kinderen die niet konden wachten op kansen”

Mourinho had het in de podcast ook over z’n periode bij Chelsea, waar hij Kevin De Bruyne onder zich had. “We gingen tijdens de voorbereiding op het seizoen naar Azië. We trokken naar Indonesië en Thailand en Kevin zou opnieuw uitgeleend worden aan een Duitse ploeg. Ik zei tegen de club dat ik hem niet wilde uitlenen. Ik wil hem bij mij, zei ik. Hij bleef ook en begon het Premier League-seizoen in de basiself.”

“Daarna speelden we de Europese Supercup in Praag tegen Bayern en die wedstrijd speelde hij niet. De volgende dag wilde hij vertrekken. We speelden de tweede Premier League-wedstrijd van het seizoen tegen Manchester United op Old Trafford en we speelden 0-0 gelijk (De Bruyne stond toen in de basis, red.). Hij zat geregeld op de bank en viel dan een paar minuten in, maar het was niet genoeg voor hem dus hij wilde weg”.

De Bruyne werd in de wintermercato van 2014, na een half seizoen onder Mourinho waarin hij geregeld naast de selectie viel, opnieuw uitgeleend. Dit keer aan Wolfsburg. “Als je bij Chelsea bent en je wilt weg, ga dan en er komt wel iemand anders. Het waren gewoon kinderen die niet konden wachten op kansen en hun carrière zegt dat ze gelijk hadden, maar het lag niet aan mij. Waarschijnlijk zullen andere jongens zeggen dat ik ze eruit heb geduwd, maar zij niet”, zei Mourinho nog in de podcast.

Bekijk hier de volledige podcast met Mourinho:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kevin De Bruyne in zijn periode bij Chelsea© Getty Images

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer