Gemeenteraden keuren fusie goed: Borsbeek wordt vanaf 2025 tiende district van Antwerpen

Het gemeentehuis van Borsbeek© FILIP SPOELDERS

Na de gemeenteraad van Antwerpen eerder op de avond heeft ook die van Borsbeek maandag de onderlinge fusie goedgekeurd. Borsbeek wordt zo op 1 januari 2025 het tiende district van de stad Antwerpen.

gli
Bron: BELGA

De goedkeuring vanuit Antwerpen was geen verrassing, want het stadsbestuur met burgemeester Bart De Wever (N-VA) op kop is al jaren vragende partij voor een uitbreiding met randgemeenten. Borsbeek is tot nu toe de enige die op het aanbod wil ingaan.

“Dit is een opportuniteit, we moeten dit doen als stad”, herhaalde De Wever maandagavond. “Voor Borsbeek is het dan weer het beste van twee werelden, want als district krijgt het de voordelen van de stad, maar behoudt het zijn eigenheid.” Schepen van Financiën en Decentralisatie Koen Kennis (N-VA) meent dan weer dat de dienstverlening voor Borsbeek even goed zal blijven en zelfs “breder”, omdat ze op verschillende plekken in de stad beschikbaar zal zijn. De schaalgrootte maakt verder dat projecten zoals wegenwerken makkelijker kunnen worden gefinancierd, klinkt het.

PVDA en vooral Vlaams Belang kanten zich tegen de fusie. “Er zijn nog veel financiële onduidelijkheden, maar het bredere plaatje is bekend en dat is gunstig voor de stad”, erkent VB-raadslid Filip Dewinter. “Maar de Borsbekenaren liggen er wakker van dat hun dorp, waarmee ze zich identificeren, zal verdwijnen in de grootstad Antwerpen. Misschien zijn sommige bezorgdheden onterecht, maar men is bang dat de dienstverlening minder zal zijn, het kleinschalig karakter verdwijnt en op termijn allerlei belastingen en retributies zullen stijgen.”

In Borsbeek liet het verdict langer op zich wachten. De goedkeuring kwam er uiteindelijk na een lang debat, met heel wat publiek dat duidelijk tegen de fusie gekant is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen