Videospeler inladen...

Advocaat Kris Luyckx: "20 minuten na ontslag Van Quickenborne kreeg ik de vraag om hem op te volgen als minister van Justitie"

Twintig minuten tot een halfuur. Zolang duurde het volgens advocaat Kris Luyckx voor hij een telefoontje kreeg van premier Alexander De Croo (Open VLD) met de vraag of hij Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wou opvolgen als minister van Justitie. Uiteindelijk weigerde Luyckx, omdat hij het moeilijk vond om "als advocaat van de stroper plots boswachter te worden".

Even terugspoelen: in oktober neemt voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne ontslag nadat het parket een fout had gemaakt in het dossier rond Abdesalem Lassoued, de dader van de aanslag in Brussel. Bij die aanslag kwamen twee Zweedse voetbalsupporters om het leven. 

Meteen na het ontslag van Van Quickenborne start de zoektocht naar een nieuwe minister van Justitie. Veel namen doen de ronde, waaronder die van advocaat Kris Luyckx. De keuze gaat uiteindelijk naar Paul Van Tigchelt, adjunct-kabinetschef onder Van Quickenborne. 

Premier Alexander De Croo heeft altijd volgehouden dat Kris Luyckx niet de eerste keuze was van de partij om Van Quickenborne op te volgen.

"Ja, ik heb een gesprek gehad met Kris Luyckx. Maar ons beider conclusie was dat dat geen goed idee was op dit moment. Ik heb dan ook gesprekken gehad met andere mensen. En op basis daarvan was mijn conclusie - en niet enkel de mijne - dat op dit moment Paul van Tigchelt de juiste persoon is op de juiste plaats", zei De Croo na de aanstelling van Van Tigchelt. 

De stroper die boswachter wordt

In "De afspraak" vertelt Kris Luyckx een ander verhaal. "Ik heb ongeveer 20 minuten nadat het ontslag werd aangekondigd een telefoontje gehad van de eerste minister. Hij heeft het mij gevraagd." 

Maar Luyckx ging niet in op het aanbod, naar eigen zeggen omdat hij de rol als minister niet op een geloofwaardige manier zou kunnen invullen. "Ik vond het heel moeilijk om als advocaat van de stroper plots boswachter te worden." 

Ik vond het heel moeilijk om als advocaat van de stroper plots boswachter te worden
advocaat Kris Luyckx

Kris Luyckx treedt nu op als advocaat in een groot drugsproces in Brussel waar hij verschillende beklaagden bijstaat. De Antwerpse strafpleiter heeft ook de voorbije jaren al verschillende drugsgerelateerde dossiers behandeld. Het is net die "war on drugs" die ervoor heeft gezorgd dat Luyckx zich niet geroepen voelde om Van Quickenborne op te volgen als minister van justitie.

"Ik denk dat geloofwaardigheid een van de voornaamste mankementen is in de politiek. En dan vond ik het voor mezelf heel moeilijk om die "war on drugs" te kunnen verkopen, als ik daar al bijna 30 jaar een ander idee over heb." 

Tot slot vindt Luyckx dat De Croo met Paul Van Tigchelt een goede keuze heeft gemaakt. "Ik heb heel veel respect voor Vincent (Van Quickenborne) en Paul (Van Tigchelt). Dat zijn de goede mensen op de juiste plaats, die dat veel beter gedaan zouden hebben dan ik." 

BEKIJK - Het gesprek met advocaat Kris Luyckx in "De afspraak"

Videospeler inladen...

Meest gelezen