© BELGA

“Waarom zou ik moeten stoppen om de jeugd een kans te geven? De nationale ploeg is toch geen OCMW”: Jan Vertonghen over kritiek op ‘oude’ Rode Duivels

Ter gelegenheid van de vijfhonderdste aflevering van Extra Time, de wekelijkse voetbaltalkshow op VRT Canvas, was Jan Vertonghen te gast. De recordinternational besprak er een aantal heikele thema’s: zijn toekomst bij de Rode Duivels, de kwestie Courtois, het filmpje dat Standard loste over Kasper Schmeichel en zijn rol in Anderlecht. “Als Anderlecht zo’n respectloos filmpje zou lossen, ging ik naar de marketingafdeling.”

Wout Libin

Op Canvas vielen ze meteen met de deur in huis. Is Jan Vertonghen volgend jaar nog voetballer? “In januari nog wel, ja”, antwoordde de 153-voudige Rode Duivel eerst nog met een kwinkslag. Om helemaal op het einde toch serieus te worden. ‘”In het voorjaar had ik eigenlijk in mijn hoofd: ik doe mijn contract uit en ik stop. Ik had zo veel last van kwaaltjes en zou heel graag met mijn kindjes nog kunnen voetballen in de tuin. Het hielp ook niet dat ons seizoen zo vroeg gedaan was en we geen play-offs meer speelden. Maar nu het zo goed gaat, schuif ik die beslissing toch nog even voor mij uit.”

Rode Duivels

Na het WK gingen er nochtans alsmaar meer stemmen op die stelde dat Vertonghen te oud was voor de Rode Duivels. Hij moest zijn plaats afstaan aan jong, opkomend talent. Zever vindt hij dat. “Ik heb nooit getwijfeld om te stoppen. Echt niet. Na het WK werd ik uitgenodigd op een gesprek met Tedesco. Vercauteren zat er alleen, dus ik dacht even dat ik de boodschap ging krijgen dat ik niet meer geselecteerd zou worden. Maar uiteindelijk gaf het gesprek met Tedesco mij alleen maar meer energie om door te gaan. Ik voelde mij nog te goed, en ben nog altijd heel trots om Rode Duivel te zijn. De nationale ploeg is geen OCMW. Ik moet toch niet stoppen om de jeugd een kans te geven. Dat ik zo’n slecht excuus. De beste speelt. Punt.”

En ook over de zaak Courtois deelde Vertonghen zijn mening. “Dat is een lastige kwestie. In mijn ogen is hij de beste keeper van de wereld. Bovendien is Thibaut een heel trotse persoon. Ik heb contact met hem gehad, maar dat gesprek hou ik liever tussen ons. Ik denk ook niet dat Courtois erop zit te wachten dat andere jongens (zoals Meunier en Castagne, red) in de media verklaren dat hij zijn excuses moet aanbieden. Of hij zich zal excuseren? Dat zal nog moeten blijken.”

© BELGA

Zijn rol bij Anderlecht

De recordinternational is dé steunpilaar bij RSC Anderlecht. Met zijn overvloed aan ervaring leidt hij de ploeg opnieuw naar de top van het klassement. Vertonghen is een natuurlijke leider. He leads by example. Op Neerpede wordt er een klassement bijgehouden van de wedstrijdjes op training. Wie staat daar op kop? Juist, Sterke Jan. “Donderdag zat het er bijvoorbeeld weer goed tegen”, vertelde hij. “Op die manier probeer ik iedereen naar een hoger niveau te tillen. Speeches werken niet voor mij. Ik geraak in mijn wedstrijden via duels, opstootjes, … Zò probeer ik een leider te zijn. Je moet als verdediger trots zijn op een bal die je van de lijn haalt. Ook (aanvallende) centrale verdedigers met techniek, zoals Debast er één is en ik vroeger ook was, moeten dat leren. Je moet genieten van een verdedigende actie. Ik heb dat bijvoorbeeld van Vermaelen geleerd.”

“Ik hou bijvoorbeeld ook van trash talking, maar dat werkt niet bij vrienden. Zeker vorige wedstrijd niet. Ik stond tegen Vincent Janssen en die kende ik nog van mijn periode bij Tottenham. Maar kijk dan naar mijn eerste duel met Ilenikhena (hij kreeg achteraf een duw waarna ze beiden geel kregen, red), ik test graag de jonge gasten. En eigenlijk respecteer ik zijn reactie dan wel. Zo weet ik welk vlees ik in de kuip heb”, zei de recordinternational.

Filmpje Schmeichel

Eerder deze week lekten de rivalen uit Luik een weinig verhullend filmpje op sociale media. Hoefkens maande zijn team aan richting de hoeken te trappen. Kasper Schmeichel zou daar namelijk niet meer geraken. Weinig respectvol oordeelde Vertonghen. “Da’s lelijk vind ik. De coach mag het zeggen. Ik wil niet weten wat ik allemaal zeg. Wij worden ook gefilmd tijdens de rust. Er worden ergere dingen dan dit gezegd. Maar het is totaal overbodig dat publiek te maken. Dat is respectloos. Moest Anderlecht zo’n uitspraak van mij lossen, ging ik zeker naar de marketingafdeling om te zeggen dat dit not done is.”

   (WL)

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer