© AP

Eerste officiële resultaten bevestigen overwinning van partij Servische president Aleksandar Vucic

De nationalistische partij van president Aleksandar Vucic heeft de parlementsverkiezingen in Servië gewonnen. Dat heeft de kiescommissie in het land nu ook officieel bevestigd. Uit voorlopige resultaten blijkt volgens die commissie dat de Servische Progressieve Partij (SNS) 46,7 procent van de stemmen haalt.

mtm
Bron: BELGA

De liberale oppositie, verenigd in de alliantie ‘Servië tegen geweld’, zou stranden op 23,58 procent van de stemmen. De definitieve resultaten zullen pas over enkele dagen bekend zijn, wanneer de termijn voor het aantekenen van beroep is verstreken. 

In hoofdstad Belgrado zou SNS uitkomen op 44,5 procent van de stemmen.

De Servische oppositie riep maandag op tot een betoging in de hoofdstad. Ze beschuldigen de SNS van fraude tijdens de parlementsverkiezingen.

Ook waarnemers van het Europees Parlement vinden dat de verkiezingen werden gedomineerd door de “doorslaggevende betrokkenheid van de president” waardoor zijn partij een “oneerlijk voordeel” had. Tijdens een persconferentie maakten de waarnemers maandag bekend dat ze geweld, gekochte stemmen en het vullen van stembussen hadden vastgesteld tijdens de verkiezing, die verder “over het algemeen soepel” is verlopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer