De Wever looft politieoptreden tijdens klimaatactie: “Dagrecord aan arrestaties verpulverd en dat met vrouwelijke touch”

Antwerpen -

Het vermeende politiegeweld tegen de klimaatactivisten van Code Rood kreeg op de Antwerpse gemeenteraad nog een staartje. Oppositiepartijen Groen en PVDA veroordeelden het politieoptreden. N-VA en Vlaams Belang staken een lofzang af voor de ordediensten. “De actie was illegaal, het opzet misdadig”, aldus burgemeester Bart De Wever.

Jan Stassijns

Bij aanvang van de gemeenteraad protesteerde klimaatactiegroep Code Rood tegen het vermeende politiegeweld afgelopen zaterdag tijdens zijn massale protestactie op en rond de luchthaven van Deurne. De politie kon de meeste actievoerders toen preventief oppakken. Dat ging volgens de actievoerders gepaard met buitensporig geweld. In het stadhuis, op ’t Schoon Verdiep, werd dat geweld maandagavond aangeklaagd door oppositiepartijen PVDA en Groen.

© Joris Herregods

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) feliciteerde zaterdag de Antwerpse politie, de federale politie en politiezone Minos met hun optreden en herhaalde die lofzang ook tijdens de gemeenteraad. Meer nog, hij loofde de ‘vrouwelijke touch’ van de bevoegde (vrouwelijke) hoofdcommissaris die de leiding had over de politieacties. “Zij is erin geslaagd het absolute dagrecord van arrestaties te vestigen en het vorige te verpulveren”, zegt De Wever. “535 mensen zijn gearresteerd door de Antwerpse politie: 461 bestuurlijk (zij die niet zijn binnengeraakt, red.) en 74 gerechtelijk. De meesten zijn aan de hekken opgepakt, de anderen hebben nauwelijks de tarmac bereikt.”

“Misdadige actie”

Op de vragen van Groen en PVDA over het vermeende politiegeweld, antwoordde De Wever voorzichtiger. “Deze week plant de politie een evaluatie. Iedere uitspraak hierover zou voorbarig zijn. Maar op basis van de beelden en politieverslagen die ik heb gezien, vind ik dat er sterk is opgetreden. De actie was illegaal en het opzet misdadig. In het strafwetboek staan erg zware straffen op het betreden of belemmeren van een luchthaven.”

De Wever benadrukte dat Antwerpen bijzonder open is in het toelaten van manifestaties. “Wij beteugelen niets, vrije meningsuiting staat voorop”, zegt De Wever. “De actie voor het stadhuis daarnet, is netjes aangevraagd en laten we toe. De politieagenten die er toezicht deden, staan daar ook om over de veiligheid van de actievoerders te waken. Die activisten werken heel wat andere mensen op de zenuwen.”

PVDA-fractieleider Peter Mertens noemde het politieoptreden van zaterdag disproportioneel. “Ik vind het zelfs problematisch dat u hier fier spreekt over ‘een dagrecord’. Het ging om een vreedzaam verzet. Burgerlijke ongehoorzaamheid is toegelaten als legitiem actiemiddel. De overheid mag optreden als het noodzakelijk en proportioneel is. Maar als je de getuigenissen hoort van de actievoerders, was dat het niet.”

Ook Ilse van Dienderen, gemeenteraadslid voor Groen, was niet te spreken over het politieoptreden. “Code Rood zweert bij geweldloosheid”, zei ze. “Dat hebben we niet gezien bij onze ordediensten. We hebben verhalen gehoord van gearresteerden aan wie bijstand van een advocaat werd geweigerd, en die langer dan de gewettigde twaalf uur zijn vastgehouden. Het toepassen van geweld, moet noodzakelijk en redelijk zijn. En dat was hier duidelijk niet het geval.”

© Joris Herregods

Enkel bij Vlaams Belang kon De Wever op steun rekenen. “Dit klimaattuig maakt er geen geheim van dat het de wet wil overtreden”, aldus fractieleider Sam Van Rooy. “En hun acties worden steeds driester. Hulde aan de politie voor haar optreden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraad