Voortaan gemakkelijker om zonder rijbewijs bij de brandweer te gaan

Een rijbewijs is op termijn nog wel nodig om bij de brandweer te kunnen werken.© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Wie bij de brandweer wil, moet niet langer bij aanvang van de toelatingsproeven al over een rijbewijs beschikken.

Werner Rommers

De brandweer – dringend op zoek naar jong bloed – had gevraagd om de rijbewijsvoorwaarde te herzien: vandaag hebben veel jonge twintigers - geïnteresseerd in een job bij de brandweer - nog geen rijbewijs. “Als ze te horen krijgen dat ze een rijbewijs moeten bezitten om aan de selectieproeven voor brandweerman of -vrouw te mogen deelnemen, haken velen snel weer af”, klonk het.

Politie ook vragende partij

Daar wordt nu gehoor aan gegeven. “Je zal vanaf 1 januari volgend jaar geen rijbewijs meer moeten hebben om aan de selectieproeven te mogen deelnemen”, aldus Geert Ollevier van de Vereniging Vlaamse Brandweervrijwilligers (VVB) en dat wordt bevestigd door de FOD Binnenlandse Zaken.

Bedoeling is wel dat, wanneer je geslaagd bent in de toegangsproeven, je vervolgens alsnog je rijbewijs haalt, desnoods met een steuntje in de rug van de brandweer. “Want om na je geslaagde toegangsproeven effectief in dienst te kunnen treden bij een brandweerkorps, en aan je opleiding te beginnen, blijft een rijbewijs nodig.” Tussen de selectieproeven en de effectieve aanwerving zit meestal 6 à 7 maanden tijd.

Ook de politie – onder meer de politie Antwerpen – is vragende partij om de rijbewijsverplichting af te schaffen voor kandidaat-agenten, opnieuw omdat veel geïnteresseerde twintigers vandaag niet langer over een rijbewijs beschikken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen