Noord-Koreaans leider Kim Jong-un zag persoonlijk toe op de meest recente lancering.© via REUTERS

Zuid-Korea, VS en Japan delen gegevens over raketlanceringen Noord-Korea in real time

Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Japan hebben dinsdag een systeem geactiveerd voor het delen van realtimegegevens over Noord-Koreaanse raketlanceringen. Dat heeft Seoel aangekondigd, nu de drie landen hun samenwerking tegen Pyongyang willen versterken.

Bron: BELGA

Maandag vuurde Noord-Korea zijn intercontinentale ballistische raket Hwasong-18 af, het krachtigste wapen in zijn arsenaal. 

“De volledige operationele capaciteit van het systeem voor het delen van realtimegegevens over Noord-Koreaanse raketten is bevestigd (...) en werkt momenteel normaal”, zei het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie in een verklaring. 

“De drie landen hebben dit systeem opgezet om de veiligheid van hun burgers te garanderen door raketten die door Noord-Korea worden gelanceerd in realtime te detecteren en te evalueren.”

© AP

Dit systeem voor het delen van gegevens werd vorige maand overeengekomen door de ministers van Defensie van de drie landen, die het ook eens werden over een programma van trilaterale militaire oefeningen.

Samenwerking versterkt

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die persoonlijk toezag op de meest recente lancering, zei dat de lancering toonde welke opties Pyongyang heeft als “Washington een verkeerde beslissing neemt”. 

Seoel en Washington hebben de samenwerking op het gebied van defensie opgevoerd naar aanleiding van een recordaantal wapentesten door Pyongyang dit jaar. 

De conservatieve Zuid-Koreaanse regering van president Yoon Suk-yeol probeert ook de historisch gespannen banden met Japan, dat het Koreaanse schiereiland in de eerste helft van de 20ste eeuw bezette, te versterken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer