Archiefbeeld: minister van Defensie Ludivine Dedonder.© Fred Debrock

Begin 2024 wordt hoogste aantal Belgische militairen ontplooid in tien jaar tijd

Duizend Belgische militairen gaan begin 2024 tegelijkertijd ingezet worden in een buitenlandse operatie. Dat is een pak meer dan de voorbije jaren. De redenen hiervoor zijn de rekrutering die beter loopt, de geopolitieke context en de toenemende vraag van de NAVO.

Bron: BELGA

Op een persconferentie in Roemenië heeft minister Ludivine Dedonder maandagavond laat het operationeel plan van Defensie voor 2024 uit de doeken gedaan. Opvallend is de toename van het aantal Belgische militairen actief in een buitenlandse operatie. Op dit moment zijn dat er zo’n 850. Dat aantal zal stijgen richting maximaal 1.000 in het eerste semester van 2024 en weer zakken richting 500 tijdens de zomervakantie. Het gemiddelde voor 2024 zal 700 zijn.

Dat is meer dan het dubbele van de jaren waarin door terreurdreiging heel veel militairen in eigen land werden ingezet voor patrouilleopdrachten op straat.

Nog eens 1.000 stand-by

De nadruk in 2024 ligt dus op het eerste semester. Dan zullen de grote operaties plaatsvinden. Zo is er in de eerste maanden van het jaar een grote ontplooiing van een ISTAR-bataljon (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance & Target Acquisition) van 150 militairen gedurende zes maanden in Litouwen en rond april zal de fregat Louise Marie voor een twaalftal weken uitvaren naar de Straat van Hormuz in de Perzische Golf. 

De aantallen die de meegereisde Belgische pers in Roemenië kreeg van Defensie zijn richtcijfers. Het precieze aantal militairen op missie kan in de loop van het jaar nog veranderen, zegt minister Dedonder: “Dit is wat er vandaag geprogrammeerd staat. We moeten ons misschien aanpassen.”

Naast die 1.000 mannen en vrouwen actief in het buitenland, voorziet Defensie ook nog in een 1.000-tal militairen die stand-by moeten zijn: een 450-tal voor de NAVO, 200 voor de Europese Unie, 200 para’s en 120 voor nationale crisissen (denk maar aan de raveparty’s).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer