© via REUTERS

Al zeker 127 doden geteld na aardbeving in China

De zware aardbeving maandagavond in het noorden van China heeft al zeker 127 mensenlevens geëist. Het nationale persbureau Xinhua meldde dat bij de beving, met een kracht van 6,2, ook meer dan 500 gewonden gevallen zijn. Het Amerikaans geologisch instituut USGS heeft het over een kracht van 5,9.

Bron: BELGA, BBC

Deze beving is de dodelijkste van de afgelopen tien jaar in China. In de loop van de dag waren er al verschillende nabevingen.

Vooral de provincies Gansu en Qinghai werden getroffen. De beving vond plaats op een diepte van tien kilometer, op een honderdtal kilometer van Lanzhou, de provinciehoofdstad van Gansu, en 1.300 km verwijderd van hoofdstad Peking. De hulpdiensten werden omstreeks middernacht (17 uur Belgische tijd) opgeroepen.

In het district Jishishan, in de provincie Gansu, vielen al zeker 113 doden. Buurprovincie Qinghai meldde 14 doden.

Ooggetuigen meldden aan Xinhua dat de beving straten en andere infrastructuur beschadigd heeft. In Jishishan liepen meer dan 6.000 huizen schade op, en verschillende huizen raakten volledig vernield. De stroom viel uit in vele dorpen, en de watervoorziening werd onderbroken.

De afgelegen regio geldt als een van de armste van China, met veel heel eenvoudig gebouwde huizen. Het is er bovendien momenteel winter, het kwik zakt er tot -10 graden.

Poetin betuigt medeleven

Chinees president Xi Jinping riep op om alles in het werk te stellen om mensen te redden. De Russische president Vladimir Poetin heeft al zijn medeleven betuigd bij Xi, zo meldt het Kremlin.

Aardbevingen komen regelmatig voor in China. In augustus was er een beving met een kracht van 5,4 in het oosten van het land. Hierbij raakten 23 mensen gewond. Verschillende gebouwen stortten in.

In 2010 vielen bij een aardbeving in Qinghai ruim 2.700 doden.

© AFP

© EPA-EFE

© AP

© via REUTERS

© AP

© AP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER