Admiraal Michel Hofman, archiefbeeld

Topman Belgisch leger waarschuwt voor oorlog met Rusland: "Europa moet zich dringend voorbereiden"

Admiraal Michel Hofman, de stafchef van het Belgische leger, waarschuwt voor een oorlog met Rusland. Dat het land is overgeschakeld op een oorlogseconomie en dat president Poetin blijft dreigen, baart Hofman zorgen. "Europa moet zich dringend voorbereiden en duidelijk maken dat het zich kan verdedigen", zegt hij aan VRT NWS Defensiespecialist Jens Franssen.

De legertopman bezoekt de Belgische militairen die gelegerd zijn in Roemenië, om mee de oostgrens van de NAVO te bewaken. In een interview met onze ploeg die mee is, waarschuwt hij voor een oorlog met Rusland. Tot voor kort was dat ondenkbaar, maar Rusland spreekt dreigende taal en blijft zich herbewapenen.

"We zien dat Rusland is overgeschakeld op een oorlogsindustrie", zegt Hofman. "Ik denk dat we ons terecht zorgen moeten maken. De taal van het Kremlin en van president Vladimir Poetin is altijd dubbelzinnig. Het is absoluut niet uitgesloten dat ze later ook andere ideeën krijgen. Ofwel in het zuiden in Moldavië of de Baltische Staten."

Moldavië grenst aan Oekraïne. Een deel van het land – Transnistrië -  wordt al deels bezet door Russische troepen. Het land zelf maakt zich al langer zorgen dat het mogelijk het volgende Russische doelwit kan worden. De pro-westerse regering van het land zoekt daarom steeds meer toenadering bij de Europese Unie en de NAVO.

Ook de Baltische Staten maken zich zorgen. In tegenstelling tot Moldavië behoren de drie landen wel al tot het NAVO-bondgenootschap. Dat beschermt hen normaal gezien van een Russische aanval, want een aanval op één bondgenoot is een aanval op de hele NAVO.

Aanslepende oorlog in Oekraïne

Rusland lijkt verzwakt door de aanslepende oorlog in Oekraïne, toch is dat volgens Hofman maar een tijdelijke situatie. Zeker als Rusland dat conflict wint. "Rusland zal op termijn de oorlogsmachine regenereren en opnieuw strijdkrachten opbouwen", zegt hij daarover.

"Ze hebben al aangetoond dat ze de wil hebben om een buur aan te vallen", gaat de stafchef voort. "We moeten zien dat we de capaciteit hebben om dat te vermijden en de wil tonen dat we eventueel bereid zijn om in de tegenaanval te gaan."

BEKIJK - Het Belgische leger oefent in Roemenië:

Videospeler inladen...

Volgens Defensiespecialist Jens Franssen hoeven we ons niet meteen zorgen te maken over Russische bombardementen op Brussel. "De chef Defensie zegt eigenlijk dat Rusland zich lijkt voor te bereiden op meer dan alleen een oorlog in Oekraïne", zegt Franssen.

"En president Poetin blijft maar dreigen", gaat Franssen voort. "Niet meteen tegen Brussel dus, maar wel tegen de Baltische Staten en Moldavië. We kunnen niet uitsluiten dat Rusland over enkele jaren een nieuw front zal openen."

Stenen gooien
De uitspraken van Hofman liggen in de lijn van generaal op rust Marc Thys eerder deze maand. Ook hij had toen gewaarschuwd voor een conflict met Rusland. De NAVO heeft volgens hem nog 3 jaar de tijd om zich daarop voor te bereiden.

En die voorbereidingen zijn nodig, want er is onder meer een groot munitietekort. "Als hier vandaag een oorlog uitbreekt, moet het Belgische leger na een aantal uur al beginnen met stenen te gooien, omdat we geen munitie meer hebben", zei Thys daarover. 

Meest gelezen