Archieffoto Jeugdhuis De Molen Alken

Verenigingen willen af van ouderwetse regelgeving en te veel administratie voor vrijwilligers

Verschillende middenveldorganisaties klagen dat verenigingen en vrijwilligers te maken krijgen met ouderwetse regelgeving en te veel administratie. Door de grote administratieve rompslomp dreigen vrijwilligers hun motivatie te verliezen, benadrukken ze. Ze willen dat de beleidsmakers de regels vereenvoudigen. 

Vanuit de Vlaamse Jeugdraad, de Vlaamse Sportfederatie en De Federatie sociaal cultureel werk en amateurkunsten is in in samenwerking met het middenveldnetwerk de Verenigde Verenigingen de website www.regulitis.be ontstaan.

Op deze website klagen ze ouderwetse regelgeving aan en proberen ze oplossingen aan te reiken. Veel dossiers zitten immers al jaren vast, klinkt het. Een voorbeeld zijn de onduidelijke btw-regels. Privacyregelgeving en de inning van auteursrechten zijn andere "probleemdossiers" voor de verenigingen.

Vereenvoudiging

De drie organisaties pleiten vooral voor een vereenvoudiging van heel wat ingewikkelde procedures. Zo moeten jonge vrijwilligers elke wijziging in hun vzw verplicht laten publiceren in het Belgisch staatsblad, op papier en via de post. De formulieren zijn niet gebruiksvriendelijk en onduidelijk. Een vzw oprichten kan wel al digitaal. 

Een ander voorbeeld dat de laatste jaren weer vaak de kop opsteekt, en nog duidelijker wordt door de grote golf aan burn-outs, is het feit dat wie (langdurig) ziekteverlof heeft en graag nog als vrijwilliger iets wil doen, daar niet zomaar mee kan starten.

De adviserende geneesheer van de mutualiteit moet vooraf een schriftelijke toelating geven voor de verenigbaarheid van het vrijwilligerswerk en de gezondheidstoestand. Een gewoon briefje van de huisdokter volstaat niet. Dit zorgt voor een mentale en administratieve drempel voor kandidaat-vrijwilligers.

Meest gelezen