Corona

We zitten in de op één na grootste coronagolf ooit: “Er zit veel virus in het rioolwater”

Steven Van Gucht.© belga

Uit tests van het rioolwater blijkt dat we op dit moment in de op één na grootste coronagolf ooit zitten in ons land. Dat leidt voorlopig niet tot een enorme toename aan ziekenhuisopnames. “Maar als je ziek bent, ga dan níét op een kerstfeestje zitten”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven).

Tom Le Bacq

De circulatie van het coronavirus is op dit moment “enorm”. Dat ziet Elke Wolllants, labmanager van het Rega-instituut in Leuven, aan de staalnames van het rioolwater. Nu er niet meer uitgebreid getest wordt, is het gehalte aan virusdeeltjes in het afvalwater zowat de beste indicatie om na te gaan of er nog veel besmettingen zijn of niet.

“Het zijn er veel. Heel veel”, zegt Wollants. “We zitten op de op één na hoogste piek ooit. Alleen in de tiende golf, in het voorjaar van dit jaar, was het nog meer. Er zit veel virus in het rioolwater, en we onderzoeken in het lab ook veel stalen van mensen die echt ziek zijn. We zijn daar in België niet alleen mee: het stijgt overal in Europa. In Nederland zitten ze zelfs echt op de hoogste piek ooit.”

Hoesters en snotteraars

Veel zieken, veel hoesters en snotteraars. Maar de historisch hoge coronawaarden leiden niet tot een overrompeling in de ziekenhuizen. “De druk op de zorgsector is onder controle”, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano.

Als je er de coronabarometer bijneemt, zitten we op dit moment in “code geel”: dat betekent dat er geen extra maatregelen worden genomen. Als we naar code oranje zouden gaan omdat de besmettingen blijven stijgen en de ziekenhuizen wél onder druk zouden komen, zou er bijvoorbeeld weer een mondmaskerplicht kunnen komen in de ziekenhuizen. “Maar dat is voorlopig niet aan de orde”, zegt Van Gucht.

Zwaar zieken

Veel besmettingen maar weinig zwaar zieken: moeten we ons daar zorgen over maken? “Het blijft het zeker waard om je te beschermen tegen een besmetting”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “We kunnen nog altijd niet veel doen aan long covid, langdurige covid. En elke keer je besmet raakt, loop je kans op die long covid.”

De huidige opmars van het coronavirus wordt aangeblazen door JN.1, een nieuwe subvariant die sinds een paar weken de overhand aan het nemen is. “Maar dat is eigenlijk totaal irrelevant”, zegt Van Ranst. “Het is een nieuwe subvariant, maar de variant is al meer dan een jaar dezelfde: omikron. Dat verandert dus weinig.”

Het belangrijkste is dat je verspreiding helpt volkomen, zegt Van Ranst. “Dat betekent thuisblijven als je ziek bent. Oók als je uitgenodigd bent op een kerstfeest bij de familie, ja. Dat doe je gewoon niet. Dat deed je vroeger met griep ook niet, gezellig aan dezelfde tafel gaan zitten met je hele familie.”

Doefe lucht

“Ventileer de ruimte”, zegt Steven Van Gucht. “Je wil geen zware, doefe binnenlucht. Voel je je echt ziek, blijf thuis. Als je een kuchje hebt of veel moet niezen, neem dan zeker een mondmasker mee en houd afstand. Daar heb je meer aan dan aan een zakdoek meenemen. Ga zeker niet iedereen zitten kussen als je verkouden bent. Sowieso is je laten vaccineren nog altijd de beste voorzorgsmaatregel. Ongeveer de helft van de risicogroepen deed dat, maar dat betekent dus dat velen dat niét deden. Informeer bij je huisarts of dat nog kan.”

Zal die enorme circulatie aan coronavirus nog veel slachtoffers eisen? “Niet iedereen wordt er nog ziek van, maar covid is zeker geen lieverdje geworden”, zegt Van Ranst. “De griep maakt elk jaar een paar honderd tot een paar duizend doden in ons land. Voor covid mag je uitgaan van een gelijkaardig aantal.”