Teken des tijds: ‘graaiflatie’ is woord van het jaar

‘Graaiflatie’ is verkozen tot Woord van het Jaar 2023, zo maakten de VRT en woordenboek Van Dale bekend. Vorig jaar won overigens een begrip dat aan actualiteit nog niets ingeboet heeft, ‘klimaatklever’.

In het nieuws: Het thema koopkracht en inflatie beïnvloedt ook ons woordgebruik. Met bijna 37 procent is ‘graaiflatie’ door de Vlamingen en de Nederlanders gekozen tot woord van het jaar, met ruime voorsprong op ‘nepobaby’ (bijna 12 procent) en ‘pyjamatoerist’ (bijna 10 procent).

Meer duiding: Graaiflatie duidt op het fenomeen dat sommige ondernemingen de stijgingen van hun grondstoffen- en personeelskosten met een te grote gretigheid doorrekenen aan de consument. De extreemste vorm is dat een bedrijf van de algemene trend misbruik maakt om zijn prijzen op te trekken, zelfs al zijn de eigen kosten niet gestegen.

  • Daardoor kan een loon-prijsspiraal ontstaan: door de hogere prijzen eisen de werknemers hogere lonen, met opnieuw hogere (loon-)kosten voor de werkgever tot gevolg.
  • Het is niet zo dat alle bedrijven automatisch hun kostenstijgingen doorrekenen. Uit eerder onderzoek van de Nationale Bank bleek dat veel bedrijven de initiële kostenschok probeerden op te vangen door zich tevreden te stellen met lagere winstmarges.

Greedflation

Opmerkelijk: Zowel in Vlaanderen als in Nederland staat ‘graaiflatie’ op plaats een. Het woord is afgeleid van het Engelse woord ‘greedflation’, een samentrekking van ‘hebzucht’ en ‘inflatie’. Vorig jaar waren Vlamingen en Nederlanders het ook eens over ‘klimaatklever’.

Geciteerd: “Het woord zegt iets over de economische situatie van nu. En dat is blijkbaar toch iets waar mensen van wakker liggen”, verklaart Van Dale-hoofdredacteur Ruud Hendrickx het succes van het winnende woord.

Uitgezoomd: Sommige woorden van het jaar zijn intussen gemeengoed geworden, zoals ‘selfie’. Anderen lijken minder succes op lange termijn te hebben.

2023 graaiflatie
2022 klimaatklever
2021 knaldrang
2020 knuffelcontact
2019 winkelhieren
2018 moordstrookje
2017 koesterkoffer
2016 samsonseks
2015 kraamkost
2014 flitsmarathon
2013 selfie

Meer