Themabeeld© ROBIN UTRECHT

Voorlopig geen extra maatregelen tegen nieuwe coronagolf, ondanks hoge concentratie in afvalwater

Er komen voorlopig geen extra maatregelen om het aantal besmettingen met het coronavirus te beperken. Dat meldt het Departement Zorg. Er circuleren volgens gezondheidsinstituut Sciensano nochtans veel virale ladingen van Covid-19 in het Belgische afvalwater.

jvh
Bron: BELGA

Via de monitoring van het afvalwater waarschuwt Sciensano voor een hoge circulatie van het coronavirus in 22 van de 41 waterzuiveringsinstallaties. Voor negen installaties werd aan de hand van de meting van 13 december een snelle toename vastgesteld. Het aantal gebieden met een toenemende trend is tegenover de week voordien wel licht gedaald: voor negentien gebieden in ons land is de situatie “alarmerend”. In vijf installaties werd vorige week wel geen staal afgenomen.

Eind november werd nog code geel afgekondigd voor infecties aan de luchtwegen. Dat betekent dat er een toename van de circulatie van respiratoire aandoeningen is, maar dat de druk op het zorgsysteem nog onder controle blijft.

Donderdag komen de experten van de Risk Assessment Group opnieuw samen om eventuele nieuwe maatregelen te bespreken. Mondmaskers zouden dan bijvoorbeeld kunnen worden heringevoerd in ziekenhuizen. 

De federale overheidsdienst volksgezondheid benadrukt dat het essentieel is om de gekende hygiënemaatregelen te volgen om verdere spreiding te voorkomen. “Was regelmatig je handen met water en zeep, ventileer binnenruimten en blijf thuis als je ziek bent”, klinkt het onder meer. Vaccinatie tegen Covid-19 en griep blijft ook aanbevolen, zeker voor risicogroepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer