Admiraal Michel Hofman (links) bezoekt momenteel de Belgische troepen in Roemenië.© BELGA

Topman Belgisch leger waarschuwt voor oorlog met Rusland: “Europa moet zich dringend voorbereiden”

Admiraal Michel Hofman, de stafchef van het Belgische leger, heeft in een interview met VRT NWS gewaarschuwd voor een dreigende oorlog met Rusland. “Ze hebben al aangetoond dat ze de wil hebben om een buur aan te vallen”, aldus Hofman. “Europa moet zich dringend voorbereiden, en duidelijk maken dat het zich kan verdedigen.”

jvh
Bron: VRT NWS

Hofman brengt momenteel een bezoek aan de Belgische militairen die gelegerd zijn in Roemenië, waar ze mee de oostgrens van de NAVO bewaken. Een oorlog met Rusland was tot voor kort ondenkbaar, maar nu waarschuwt hij toch voor een oorlog. “Ik denk dat we ons zorgen moeten maken. We zien dat Rusland is overgeschakeld op een oorlogsindustrie. De taal van het Kremlin en van president Vladimir Poetin is ook altijd dubbelzinnig. Het is absoluut niet uitgesloten dat ze later andere ideeën krijgen, ofwel in het zuiden in Moldavië, of in de Baltische Staten.”

LEES OOK. Poetin: “Rusland heeft geen belang bij oorlog met NAVO maar toetreding van Finland kan tot problemen leiden”

Moldavië is een buurland van Oekraïne, en een deel van het land – de regio Transnistrië - wordt al deels bezet door Russische troepen. Moldavië vreest dan ook al langer dat het het volgende doelwit van Rusland kan worden, de prowesterse regering zoekt daarom steeds meer toenadering bij de Europese Unie en de NAVO.

Dat Rusland verzwakt lijkt door de aanslepende oorlog in Oekraïne is volgens Hofman bovendien maar een tijdelijke situatie. Zeker als Rusland dat conflict zou winnen. “Rusland zal op termijn haar oorlogsmachine regenereren, en opnieuw strijdkrachten opbouwen”, klinkt het. “Ze hebben al aangetoond dat ze de wil hebben om een buur aan te vallen. We moeten zorgen dat we de capaciteit hebben om dat te vermijden, en de wil tonen dat we bereid zijn om in de tegenaanval te gaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER