Annika Wallis

"Zonder plasma is zelfs een griepje dodelijk voor mijn zoontje": mama Evy doet in Warmste Huis emotionele oproep voor meer plasmadonaties

Net als met bloeddonaties kan je ook door plasma te doneren levens redden. Dat is de boodschap waarmee het Rode Kruis en Evy, de mama van een zoontje met een levensbedreigende immuniteitsziekte, naar De Warmste Week in Brugge getrokken zijn. "Zonder plasma is zelfs een griepje dodelijk voor mijn zoontje", vertelt Evy in Het Warmste Huis.

Joachim van het Rode Kruis is naar Het Warmste Huis in Brugge afgezakt met een missie: "Een levensbelangrijke missie", noemt hij het zelf. Heel wat mensen weten al dat ze bloed kunnen doneren bij het Rode Kruis, maar de organisatie wil meer mensen overtuigen om ook plasma te doneren.

"Ook plasma doneren kan mensenlevens redden", benadrukt Joachim. En omdat de overheid steeds strengere quota oplegt, is er ook steeds meer nood aan plasma. 

BEKIJK - Mama Evy vertelt in Het Warmste Huis over hoe belangrijk plasmadonaties zijn voor haar zoontje:

Videospeler inladen...

Zonder plasma is zelfs een stom griepje voor mijn zoontje al dodelijk

Mama Evy

Mama Evy weet maar al te goed hoe belangrijk die plasmadonaties zijn. "Mijn zoontje heeft een immuniteitsziekte en kan niet overleven zonder plasma", zegt ze in Het Warmste Huis in Brugge. Evy vertelt ook over hoe ouders die in zo'n situatie zitten altijd vrezen voor plasmatekorten. "Zonder plasma zou een stom griepje voor mijn zoon al dodelijk zijn. Daarom is het zo belangrijk dat mensen plasma komen doneren."

Wat is plasma en waarvoor wordt het gebruikt?

Je bloed bestaat voor 55 procent uit een gele vloeistof: plasma. Dat bestaat op zijn beurt voor 91,5 procent uit water en voor 8,5 procent uit opgeloste stoffen als eiwitten, suikers, vetten, zouten, hormonen en vitaminen. Het wordt onder meer toegediend aan patiënten met stollingsstoornissen en baby's met ernstige geelzucht, en wordt gebruikt voor de aanmaak van medicatie.

"Plasma geven is heel eenvoudig en doet geen pijn", vertelt Joachim van het Rode Kruis in Het Warmste Huis. "Bovendien kan je elke twee weken plasma komen doneren." Bloed doneren daarentegen kan slechts vier keer per jaar.

Meer informatie over hoe je bloed, plasma of bloedplaatjes kan doneren vind je op de website van het Rode Kruis.

Meest gelezen