© Dirk Verleyen

Gent neemt maatregelen tegen fietsers die foutparkeren op blindengeleidetegels

De stad Gent neemt maatregelen tegen gebruikers van deelfietsen die hun fiets op blindengeleidetegels parkeren. Die tegels, die geribbeld zijn, zijn belangrijk voor slechtzienden en blinden om hun weg te vinden. Informatiecampagnes en afgelijnde parkeervakken moeten gebruikers van deelfietsen sensibiliseren om hun fiets op de juiste manier te parkeren. 

Vorige week nog vroegen blinde en slechtziende leerlingen met een flashmob in het station Gent-Sint-Pieters aandacht voor blindengeleidestroken. Dat zijn stroken die bestaan uit reliëftegels, waardoor blinden en slechtzienden de weg kunnen volgen. Maar al te vaak vinden ze obstakels op hun weg, zoals fietsen.

"Het valt mij op dat er heel veel fietsen geparkeerd worden op blindengeleidetegels", zegt gemeenteraadslid Joris Vandenbroucke (Vooruit). "Mensen die blind of slechtziend zijn, vertrouwen echt op die tegels en stroken om hun weg te vinden. Als er een fiets in de weg staat, dreigen ze ertegenaan te lopen of te moeten uitwijken, waardoor ze het risico lopen dat ze de tegels en dus de weg niet meer terugvinden."

Informatiecampagne en parkeervakken voor deelfietsen

Vandenbroucke vroeg de stad om maatregelen te nemen en die komen er ook. "Schepen Filip Watteeuw (Groen) heeft mij gezegd dat er een informatiecampagne komt, gericht op de gebruikers van deelfietsen. Het zijn voornamelijk die fietsen die vaak fout geparkeerd staan. En aan het station Gent-Sint-Pieters, waar het probleem heel groot is, worden er aparte, duidelijk afgelijnde parkeervakken aangebracht waar deelfietsen geparkeerd kunnen worden. Er komt ook een informatiebord dat aantoont waar je wel of niet mag parkeren." Er wordt aan het station ook gekeken naar een andere locatie voor deelfietsen. 

Schepen Watteeuw benadrukt dat het niet enkel fietsen zijn die voor problemen zorgen. "Obstakels op blindengeleidetegels zijn verschrikkelijk. Dat kunnen fietsen zijn, maar ook vuilbakken, blikvangers en terrassen. Ik roep dan ook iedereen op om goed uit te kijken en de tegels en stroken vrij te laten."

Meest gelezen