Kamerlid Steven Creyelman (Vlaams Belang).© BELGA

Kamer vraagt onderzoek van Staatsveiligheid naar Steven Creyelman, broer van Chinese spion

De Kamer vraagt aan de Staatsveiligheid om onderzoek te doen naar Vlaams Belang-Kamerlid Steven Creyelman, nu blijkt dat zijn broer informant was van een Chinese spion. De andere partijen vragen dat hij intussen tijdelijk een stap opzijzet als voorzitter van de Commissie Legeraankopen, maar daartoe lijkt Vlaams Belang niet bereid.

Sinds het spionageschandaal rond Frank Creyelman zijn alle ogen ook op zijn jongere broer Steven Creyelman gericht. Die is Kamerlid voor Vlaams Belang, maar ook voorzitter van de Kamercommissie Legeraankopen. Daarin wordt gevoelige informatie gedeeld met de parlementsleden.

Zowel Vooruit als Groen hadden gevraagd om daarover extra maatregelen te nemen. De Kamer gaat daarom nu aan de Staatsveiligheid vragen om extra onderzoek te voeren naar Steven Creyelman en mogelijke beïnvloeding via zijn broer. Verschillende partijen vragen ook dat hij tijdelijk een stap opzij zet als voorzitter van de commissie Legeraankopen, maar dat kan enkel vrijwillig. Voor zover bekend is Vlaams Belang niet bereid om daarop in te gaan.

Te soft

Eerder had voorzitter Tom Van Grieken gezegd dat hij zijn “hand in het vuur” steekt voor Steven Creyelman. Zijn oudere broer Frank, die tot vrijdag fractieleider was in de Mechelse gemeenteraad, heeft hij vrijdag al uit het Vlaams Belang gezet. Dat was een paar uur nadat Le Monde, Financial Times en Der Spiegel hadden bekendgemaakt dat Frank Creyelman drie jaar lang als informant voor een Chinese spion heeft gewerkt.

In die publicatie maakten de drie media ook een hele reeks berichten bekend tussen Creyelman en zijn Chinese contactpersoon. Daarin zit ook een verwijzing naar Steven Creyelman. De Chinees vraagt of die als Kamerlid een parlementaire resolutie kan tegenhouden over de Oeigoeren, een bevolkingsgroep die door China wordt onderdrukt. Frank Creyelman antwoordt dat zijn broer nogal soft is, maar dat hij het zal proberen.

Standpunten

De voorbije dagen benadrukte Vlaams Belang dat haar standpunten over China altijd heel kritisch zijn geweest. Ook Steven Creyelman heeft al zijn handtekening gezet onder parlementaire stukken waarin het Chinese regime wordt bekritiseerd.

Tegelijk heeft hij als Kamerlid toch wel enkele opvallende tussenkomsten gedaan. Een van zijn parlementaire vragen is bijna identiek aan die van Alternative für Deutschland (AFD), de Duitse zusterpartij van Vlaams Belang, in het Duitse parlement. Dat gaat over de aanwezigheid van een verzetsgroep uit Hongkong onder de Chinese migranten in Europa.

Ook twee andere vragen vallen op met de wetenschap van vandaag. Zo informeert Steven Creyelman in 2020 bij de regering hoeveel mandatarissen van onder meer het Vlaams Belang door de Staatsveiligheid worden gevolgd. Ook stelt hij een vraag naar de toepassing van traditionele geneeskunde door de Chinese gemeenschap tijdens de coronaperiode.  (pl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer