Ontdopingen

‘Ontdoper’ heeft het recht zich fysiek uit het doopregister te laten schrappen

© belgaimage

Het Bisdom Gent moet de gegevens schrappen van iemand die dat heeft gevraagd. Dat heeft de Gegevensbeschermingsautoriteit dinsdag bevolen. ‘De belangen van de klager primeren op die van de Kerk’, oordeelt die.

Christoph Meeussen belga

Een gedoopte persoon had het bisdom gevraagd om geschrapt te worden uit alle bestanden van de katholieke Kerk, dus ook uit het doopregister. Maar de Kerk schrapt gegevens niet letterlijk, ze voegt in de marge de opmerking toe dat de persoon de Kerk wil verlaten. De naam zelf blijft dus zichtbaar. De Kerk meende die gegevens toch te mogen bewaren vanwege een vermeende archiefwaarde. Daarop diende de persoon een klacht in bij de Gegevensbeschermingsautoriteit.

Die bevestigt dinsdag dat de Kerk de gegevens wel mag bijhouden om (identiteits)fraude te voorkomen, aangezien een doop slechts één keer kan plaatsvinden. Maar dat belang kan alleen maar worden ingeroepen als de verwerking noodzakelijk is voor dat doel, en de belangen van de betrokkene niet zwaarder doorwegen.

Levenslang

En daar knelt volgens de GBA het schoentje. Zo kan niet altijd worden nagegaan of het doopsel al dan niet heeft plaatsgevonden, omdat het register alleen op papier wordt bijgehouden binnen één enkele parochie. Anderzijds zou het levenslang bewaren van alle gegevens van de klager onevenredig zijn van zodra iemand uitdrukkelijk zegt afstand te willen nemen. De belangen van de klager gaan dus voor op die van de Kerk.

“Als gevolg hiervan wordt deze gegevensverwerking als onrechtmatig beschouwd, wat betekent dat de klager zijn recht op gegevenswissing kan uitoefenen’, oordeelt de GBA, die het Bisdom Gent verplicht de gegevens van de klager uit het doopregister te wissen.

De partijen hebben nu dertig dagen de tijd om beroep aan te tekenen. De GBA benadrukt nog dat de beslissing alleen geldt voor deze specifieke zaak, niet voor de andere dossiers die nog lopen.

Alcoholstift

De vraag zal zijn hoe een naam fysiek kan worden geschrapt uit zo’n doopregister, met namen aan weerskanten. Wordt de Tipp-Ex of de alcoholstift bovengehaald, en is de naam dan definitief onleesbaar? Of biedt slechts uitsnijden met een mesje soelaas?

Het bisdom Gent verwijst voor een reactie door naar de Bisschoppenconferentie. ‘De beslissing is een heel omstandig document, dat we nu eerst grondig moeten bestuderen’, zegt woordvoerder Geert De Kerpel. ‘Of de beslissing precedentswaarde heeft, moeten we bekijken. Het is wel zo dat ze ruimte laat om in beroep te gaan. Opvallend is wel dat de Ierse tegenhanger van de GBA hier een tegengestelde beslissing heeft genomen. Ook wij benadrukken het historisch belang van deze registers, die ook niet zomaar ingekeken kunnen worden.’

Als het uiteindelijk tot een effectieve schrapping zou komen, dan moet de praktische kant daar ook nog van bekeken worden.