Themabeeld© Jordi Huisman/Hollandse Hoogte

Piek verwacht in online oplichting tijdens feestdagen: hier let je best op

Visa verwacht een toename van online oplichting tijdens de feestdagen. Ook vorig jaar in de kerstperiode was er al een piek in Europa. Het betaalbedrijf zet de meest courante fraudetechnieken nog eens op een rij en geeft ook een aantal tips.

jvh
Bron: BELGA

De meest bekende fraude is phishing, waarbij oplichters de rekeninggegevens van particulieren proberen te bemachtigen om daarmee op het internet te gaan shoppen. Visa verwacht dat dit fenomeen zal blijven toenemen door de vooruitgang van artificiële intelligentie.

Fraude kan ook via een OTP-bypass, waarbij de klant nietsvermoedend de unieke code die de bank hem stuurt, invoert op een valse website. Met die code kunnen cybercriminelen dan frauduleuze aankopen verrichten. “Ook mensen die regelmatig online winkelen, blijven best waakzaam. Men kiest best voor twee-factor-authenticatie”, klinkt het.

Digitaal skimmen is het stelen van bankkaartgegevens: ze worden onderschept tijdens het afrekeningproces zonder dat de klant dit merkt. Skimming komt trouwens ook voor aan geldautomaten, dus ook daar is men best extra waakzaam. Tot slot nemen tijdens de feestdagen ook fysieke diefstallen toe. 

“Oplichters profiteren van de toegenomen activiteit en van het feit dat consumenten minder waakzaam zijn bij het zoeken naar het perfecte cadeau. In die zoektocht durven mensen al eens te kiezen voor een deal die te mooi is om waar te zijn, of klikken ze onbewust op een onveilige link”, zegt Paul Fabara, Chief Risk Officer van Visa. 

Het bedrijf raadt aan om enkel te kopen bij handelaars die men kent. Bij een nieuwe website gaat men ook best op zoek naar contactgegevens, zoals een fysiek adres. Ook recensies van anderen over hun ervaring met de website zijn nuttig. Men checkt best ook of er een ‘s’ in de ‘https’ van de websitehyperlink staat: dit betekent namelijk dat de verbinding veilig is. Ook het gebruik van een openbaar wifi-netwerk wordt afgeraden tijdens de aankoop, want die netwerken zijn makkelijk te hacken.

Visa heeft de voorbije jaren flink geïnvesteerd in beveiligingstechnologie: het bedrijf zegt dat het de eerste helft van dit jaar proactief voor 30 miljard dollar fraude heeft geblokkeerd

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer