De sterrenweide in Landen.© if

Landen start met digitaal sterrenregister voor al wie kindje heeft verloren

Landen -

Ook in Landen werd, naar aanleiding van Wereldlichtjesdag op 10 december, een lichtjestocht georganiseerd tijdens een warm samenzijn voor al wie een kindje heeft verloren. Maar nu gaat de stad nog verder.

Landen wil ouders van een sterrenkindje een hart onder de riem steken en hen de mogelijkheid geven om hun kindje symbolisch te laten registreren in het sterrenregister. “Tijdens de activiteit naar aanleiding van de koesterweek werd ik geraakt door de vele verhalen”, zegt schepen van Burgerzaken Lore Fourie (CD&V). “Samen met het team van burgerzaken waren we al een tijdje aan het onderzoeken hoe we sterrenouders kunnen ondersteunen in die moeilijke periode. Zo kwamen we op het idee om naast het openen van een digitaal sterrenregister aan ouders ook de mogelijkheid te bieden om een lintje op te hangen in een boom bij de sterretjesweide op de begraafplaats van Attenhoven. De ouders zullen ook vrijblijvend uitgenodigd worden om een boom aan te planten in het geboortebos.”

Intens verdriet

Het digitaal sterrenregister zal vanaf begin volgend jaar online beschikbaar zijn via www.landen.be. Ouders die dit wensen, kunnen een afspraak maken met de dienst burgerzaken om samen het online register in te vullen. Ze krijgen achteraf het documentje mee of het wordt opgestuurd. Ook ouders die in het verleden hun kindje verloren hebben, kunnen nog langskomen of het register online invullen. “Rond dit intense verdriet heerst vaak nog een taboe waardoor het niet altijd eenvoudig is om een gesprek hier rond te voeren”, aldus schepen Fourie. “Om ouders op een gepaste manier te ontvangen bij de aangifte van een stilgeboorte volgden de medewerkers van de dienst burgerzaken een online opleiding georganiseerd door het Berrefonds.”

(VDT)

Aangeboden door onze partners