De man had de foto’s via WhatsApp naar zichzelf doorgestuurd.© BELGAIMAGE

Technicus vraagt smartphone aan vrouw om haar internet te testen: “Hij vond naaktfoto’s van haar en stuurde ze naar zichzelf door”

Lier, Sint-Niklaas -

Een 30-jarige technicus uit Sint-Niklaas hangt zes maanden cel boven het hoofd omdat hij, tijdens het installeren van internet bij een vrouw uit Lier, naaktfoto’s van de vrouw had gevonden op haar smartphone en die naar zijn eigen smartphone had gestuurd.

Theo Derkinderen

Op 11 mei 2022 kwamen twee techniekers in opdracht van Proximus langs bij de vrouw in Lier om er internet te installeren. Een technieker voerde de werkzaamheden buiten uit, de andere werkte binnen bij de vrouw en plaatste er een wifi-signaalversterker. “Om het signaal te kunnen testen, vroeg hij de smartphone van mevrouw en ging ermee naar boven. Het slachtoffer zag even later op de WhatsApp-applicatie op haar computer in realtime hoe er naaktfoto’s van haar werden doorgestuurd naar een nummer dat ze niet kende”, zei procureur Karel Berteloot.

Het nummer bleek van de technicus te zijn. Hij had zichzelf op de gsm van de vrouw toegevoegd onder de naam AAA. “De beelden die hij gevonden had op haar smartphone had de vrouw nochtans in een verborgen map opgeslagen. Toch was de man erin geslaagd om ze te vinden en dus door te sturen.”

Opgezocht

Aanvankelijk ontkende de man dat hij de beelden naar zichzelf had doorgestuurd. Op de smartphone werden achteraf geen beelden meer teruggevonden. “Maar vlak voor zijn verhoor bij de politie heeft hij opzoekingswerk op het internet gedaan. Naar hoe hij zaken uit zijn iPhone kon verwijderen”, aldus nog de aanklager. Hij eiste zes maanden effectieve celstraf.

Het slachtoffer stelde zich burgerlijke partij. “Ik wil niet dat hij dit ooit nog bij anderen doet. En dat hij op zoek gaat naar de nodige psychologische hulp”, zei de vrouw. “Er is gepoogd om een bemiddeling op te starten, maar daar is hij mee gestopt. Dat vond ik heel jammer.”

Schending privacy

“Wij kunnen alleen maar het hoofd buigen en onze excuses aanbieden”, reageerde advocate Nadine Maes namens de beklaagde. “Wat mijn cliënt heeft gedaan, is een gigantische schending van de privacy van de vrouw. Maar deze zaak vreet ook aan hem. Dit zal niet meer gebeuren.”

De man zelf nam ook het woord en richtte zich tot het slachtoffer. “Ik excuseer me dat ik uw vertrouwen zo hard heb geschonden”, vertelde hij. De man vroeg om hem een opschorting van straf op te leggen.

Vonnis op 16 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen