Brandstofprijzen blijven ondanks verhoging relatief laag

© ANP / Richard Brocken

De brandstofprijzen aan de pomp hebben in een half jaar niet zo laag gestaan. Nochtans proberen de OPEC-landen de productie te verminderen om de prijs om te drijven, maar dat lijkt niet te lukken.

Nina Bernaerts

Wie de afgelopen week aan de benzinepomp stond, zal het al wel gemerkt hebben: een meevaller in de dure decembermaand. De brandstofprijzen staan op hun laagste peil sinds de zomer. Nog snel even voltanken is de boodschap, want woensdag zit er wel een verhoging aan te komen. Een liter benzine 95 (E10) wordt dan 2,5 cent duurder. De maximumprijs bedraagt daarmee 1,6720 euro voor een liter. De maximumprijs voor een liter benzine 98 (E5) bedraagt woensdag 1,8930 euro, een stijging met 2,6 cent. De prijsstijging is het gevolg van iets duurdere prijzen voor olieproducten op de internationale markten.

Toch blijft de prijs voor een vat Brentolie onder de 80 dollar, veel lager dan wat de OPEC-landen eigenlijk willen. Johan Mattart van Brafco, de Belgische federatie van brandstofhandelaars, wijst naar de economische beginselen van vraag en aanbod. “De OPEC (Saudi-Arabië, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Algerije red.) heeft dan wel beslist om minder olie te produceren om de prijs op te drijven, maar de markten hebben daar eigenlijk zeer lauw op gereageerd”, zegt Mattart. Daarenboven is ook de vraag naar olie fors teruggevallen. “De wereldwijde economie sputtert en vooral vanuit China is de vraag naar olie veel minder dan wat er vooropgesteld werd.” En terwijl de OPEC-landen beslisten om minder olie te gaan produceren, zijn er andere landen in dat gat gesprongen. “Amerika voert nu netto evenveel olie uit dan wat ze vroeger zelf invoerden. Ze zijn een echt exportland geworden.” En ook Brazilië en Guyana dreven hun olieproductie verder op.

Normale prijs

Dat de klimaattop in Dubai besliste om “weg te gaan van fossiele brandstoffen”, heeft eveneens een effect op de brandstofprijzen, analyseert brandstofexpert Omer Coekaerts (Energie-Academy). “De OPEC-landen willen misschien meer geld voor hun olie, maar ze weten uiteindelijk toch dat ze zichzelf niet uit de markt mogen prijzen. Stilaan is het voor iedereen duidelijk geworden dat we van fossiele brandstoffen af moeten stappen. Maar voor de olielanden is het net belangrijk dat we zo lang mogelijk afhankelijk blijven. Dan hebben ze er geen baat bij om olie onbetaalbaar te maken. Kijk maar naar Amerika, dat er nog alles aan doet om wat er in de grond zit nog boven te halen en op de markt te brengen. Ondertussen zijn zowat alle landen – ook de olielanden – bezig met duurzame en hernieuwbare energie, maar die staat nog niet op punt.”

Wat ons volgend jaar te wachten staat, blijft nog onduidelijk. Mede door de geopolitieke spanningen in verschillende delen van de wereld, blijft de markt van brandstofprijzen erg volatiel. “Als er geen grote zaken gebeuren, zullen we ook volgend jaar rond die 75 tot 80 dollar per vat blijven schommelen. Dat is ook een normale prijs. Maar één speech of één beslissing kan de prijzen altijd sterk beïnvloeden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen