Hanne wordt door haar baasjes geregeld vrij gelaten.© IF

Papegaai Hanne vliegt mee met auto’s tijdens haar vrije toertjes, maar komt altijd terug naar huis: “Ze is hier geliefd”

Aarschot -

Wie in Gelrode en omstreken woont heeft ze vast al zien voorbijkomen. De blauw-gele ara Hanne vliegt vrij rond in de gemeente, met toestemming van Jeroen en Joke. De twee zijn huisgenoten en zorgen met veel liefde voor de papegaai. Hanne komt na haar vluchtjes altijd flink naar huis en steekt geen groot kattenkwaad uit. “Al vliegt ze mee met auto’s of strijkt al eens neer op een voetbalveld”, vertelt Joke lachend.

Sam Coremans

Het bekendste huisdier van Aarschot? Dat is papegaai Hanne. Bijna wekelijks verschijnt er een nieuwe oproep op sociale media van een Aarschottenaar die de blauw-gele ara ergens zag vliegen. De vogel ontsnapt niet keer op keer, maar wordt losgelaten door zijn baasjes. Jeroen en Hanne zijn beste vrienden en zorgen samen voor de vogel in Gelrode.

De huisgenoten hebben al langer een fascinatie voor de dieren. “Ik wou eigenlijk altijd al een papegaai”, zegt Jeroen. “Na lang nadenken heb ik er dan toch eentje in huis gehaald. Frodo, noemde ik hem. Helaas is hij heel ziek geworden, met kanker in de vleugels. Na 2,5 jaar hebben we Frodo helaas moeten laten inslapen.” (Lees verder onder de foto.)

Tussen de vluchtjes door hangt Hanne ook graag rond in de tuin.© IF

De fascinatie van Jeroen verdween niet en in de zomer van 2022 trok Hanne in bij de vrienden. “In het begin was het toch even wennen”, zegt Joke lachend. “Frodo was heel rustig door zijn ziekte, maar bij Hanne is het tegenovergestelde waar. Vanaf dat de zon opkomt, heeft ze aandacht nodig. Ze wil spelen, ontdekken en knuffelen. Soms kan ik er echt op vloeken, maar Hanne is deel van het gezin. Ze is echt als een kind voor ons.”

Hondenfluitje

Ook bij Jeroen is er soms sprake van een haat-liefderelatie. Dat leidde zelfs tot de vrije vluchten van Hanne. “Toen ze jonger was, bleef ze steeds aandringen om naar buiten te gaan. Een keer was ik het zo beu dat ik het raam heb opengezet. Ik had er onmiddellijk spijt van en stond uiteindelijk nog om vier uur ’s nachts buiten om haar te zoeken. Maar ze zat gewoon in het bosje achter de woning.”

Door intensief te trainen met de papegaai kon Jeroen ze aanleren om veilig rond te vliegen. “Als ik ga wandelen met de hond, neem ik Hanne steeds mee”, zegt hij. “Dan vliegt ze vrij rond, maar met een hondenfluitje kan ik ze steeds vragen om terug te komen. Vroeger bleef ze goed in de buurt, nu vliegt ze al eens wat verder.”

Voetbalveld

Dat was eerst wat eng voor de baasjes van Hanne. “Je weet nooit wie ze tegenkomt tijdens het vliegen”, zegt Joke. “Er kunnen altijd nare mensen zijn die haar iets willen aandoen. Zo werd er in Westmalle nog een ara uit de lucht geschoten. Maar intussen zijn we er wel gerust in. Hanne is geliefd in de omgeving en we krijgen constant berichtjes van mensen die haar zien opduiken. Zo ging ze al eens op het veld zitten tijdens een voetbalwedstrijd, of vloog ze mee naast een wagen. Meestal blijft het wel bij positieve reacties.”

Hoewel Hanne in huis graag aan alles peuzelt, is het nog maar een keer gebeurd tijdens haar vluchten. “Ze had de ruitenwissers van een auto kapotgebeten”, zegt Joke. “De eigenaar heeft ons meteen gecontacteerd en natuurlijk hebben we hem vergoed. Mocht zoiets ooit nog gebeuren, hoop ik dat mensen ons weten te vinden. Als Hanne ooit in de weg vliegt, is er wel iets dat kan helpen. Ze schrikt erg van grote stokken zoals een borstelsteel. Gewoon in de lucht houden en ze zal wel wegvliegen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer