Antiquair die meer dan 4 miljoen euro verdient aan Afrikaans masker, vrijgesproken voor misleiden van gepensioneerd Frans koppel

Een antiekhandelaar uit Frankrijk heeft een rechtszaak gewonnen waardoor hij de opbrengst van een zeldzaam Afrikaans masker mag houden. Hij vond het masker op zolder bij een gepensioneerd koppel en kocht het voor 150 euro. Een half jaar later verkocht hij het opnieuw voor 4,2 miljoen euro. De verkopers vangen nu bot in de rechtszaak waar ze hem beschuldigden van het bewust misleiden van een klant.   

Schatten op zolder: het overkomt een Franse antiquair letterlijk wanneer hij een ouder koppel helpt om hun zolder leeg te maken. Hij koopt verschillende items van het echtpaar, ook een Afrikaans masker. Daar betaalt hij 150 euro voor.  

Een half jaar later kan het duo zich niet langer vinden in die verkoopprijs. De gepensioneerde man en vrouw hebben het gevoel dat de antiquair hen voor de gek heeft gehouden. Het gevoel komt er nadat het houten masker voor niet minder dan 4,2 miljoen euro onder de hamer is gegaan.

Blijkbaar is het masker een zeldzaam exemplaar van de Fang-bevolking in Gabon. Wereldwijd bestaan er maar tien stuks van. Dat wist het echtpaar naar eigen zeggen niet en daarom klagen ze de antiquair aan met het argument dat ze zijn misleid over de waarde van het item.  

Niet genoeg opzoekwerk gedaan

De koper heeft altijd volgehouden dat hij niet op de hoogte was van de waarde van het masker. Hij zegt ook dat hij het echtpaar ter compensatie 300.000 euro heeft aangeboden, de waarde waarop het masker oorspronkelijk werd geschat.  

Als je zo'n item in huis hebt, moet je wat nieuwsgieriger zijn voordat je het opgeeft

Advocaat antiquair

Zijn advocaat haalt in de rechtszaal aan dat het aan het Franse koppel was om te onderzoeken wat het masker waard is voordat ze het verkochten. "Als je zo'n item in huis hebt, moet je wat nieuwsgieriger zijn voordat je het opgeeft."

Dat betoog volgt de rechter, die oordeelt dat het echtpaar inderdaad niet zorgvuldig genoeg geprobeerd heeft de "historische en artistieke" waarde van het masker te achterhalen.

De 300.000 euro die aan het koppel beloofd werd, moeten ze daardoor ook aan hen laten voorbijgaan. "De rechter heeft een precedent geschapen", zegt de advocaat van het koppel. "Vanaf nu zal iedereen eerst naar een professional moeten gaan voordat ze naar een andere professional kunnen gaan." 

Masker keert niet terug naar land van herkomst

Het masker werd ergens in de jaren 20 van de vorige eeuw uit Afrika meegenomen door René-Victor Fournier, een voorvader van het koppel. Omdat het object volgens de veilingcatalogus dus verzameld was "onder onbekende omstandigheden", probeerde het West-Afrikaanse land Gabon om het masker opnieuw thuis te krijgen.  

Maar ook daar stak de rechter een stokje voor. Volgens de rechter is de verkoop gerechtvaardigd en moet het masker niet opnieuw naar Gabon omdat het West-Afrikaanse land een Franse kolonie was op het moment dat Fournier het masker verwierf.

Het Afrikaans masker blijft dus bij zijn koper, die zich tot de dag van vandaag blijft hullen in de anonimiteit.  

Meest gelezen