Source: Sputnik, Associated Press

"Westerse nederlaag" versus "Rusland heeft geen enkel doel behaald": Poetin en Zelenski spreken allebei over mislukkingen van de ander

Volgens de Russische president Vladimir Poetin is het Westen er niet in geslaagd om Rusland een nederlaag toe te brengen in Oekraïne. Tijdens een ontmoeting met het ministerie beweerde Poetin dat "het initiatief bij onze strijdkrachten ligt". Klopt niet, zegt de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die de nadruk legt op de veerkracht van zijn troepen.

Tijdens een persconferentie in Kiev heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski verschillende kwesties over de oorlog tegen Rusland besproken.

De president drukte allereerst zijn dank uit voor de landen die Oekraïne financieel en militair steunen. Daarnaast bedankte hij ook zijn troepen, die een harde winter aan het front moeten trotseren. "We vechten voor onze onafhankelijkheid, voor ons land en voor onze toekomst. Een toekomst die niet door Rusland wordt bepaald", zei Zelenski. 

De Oekraïense president had het tijdens de persconferentie ook over de vooruitgang die zijn leger het voorbije jaar heeft geboekt. Zo stelde hij dat de Russische marine door de gerichte Oekraïense aanvallen niet langer de Zwarte Zee domineert. "De Russen waren verplicht om onze territoriale wateren te verlaten."

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Geen plan B (nodig)

Toch moest de president ook toegeven dat niet alles van een leien dakje verloopt. Journalisten in de zaal hadden het voornamelijk over de onzekere financiële steun van het Westen.

In de Verenigde Staten houden de Republikeinen een nieuw steunpakket tegen zolang president Joe Biden de migratiecrisis in het land niet strenger aanpakt. Ook een nieuw steunpakket van 50 miljard euro van de Europese Unie geraakt niet tot in Kiev, omdat de Hongaarse premier Viktor Orbán dwarsligt.

"Is er dan een plan B", vroeg een journalist in de zaal. Dat is volgens de president echter niet nodig. "We hebben goede banden met de landen die ons steunen. De Westerse landen steunen ons en ze respecteren ons." Daarvoor verwijst hij ook naar de Oekraïense toetredingsgesprekken voor de EU. "Ik ben er zeker van dat de Amerikaanse en Europese financiële steun zal blijven duren. "

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

De president had het ook over de militaire kopzorgen. Daarbij kwam onder meer het gebrek aan munitie ter sprake. Volgens een hoge Oekraïense generaal hebben de troepen aan het front momenteel een ernstig tekort aan artilleriegranaten. Daarbij kondigde Zelenski aan dat er nieuwe Patriot-raketten zullen worden geleverd.

Daarnaast zou de legerleiding ook gevraagd hebben om een nieuwe mobilisatie op te starten. Zo zou het leger 450.000 tot 500.000 soldaten aan het leger willen toevoegen. Daar is echter nog geen definitieve beslissing over genomen. 

Ondanks de moeilijkheden benadrukte de president dat er geen sprake is van een naderende nederlaag. "Ik geloof niet dat ons einde begonnen is. Oekraïne is al moeilijkere tijden doorgekomen", sprak Zelenski. "Wat het Kremlin ook beweert, Rusland heeft dit jaar zijn doelen niet bereikt."

"Het Westen is niet onkwetsbaar"

De Russische president Vladimir Poetin klinkt tijdens een bezoek aan het ministerie van Defensie minstens even positief over de oorlog in Oekraïne.

Volgens Poetin is het Westen er niet in geslaagd om Rusland een nederlaag toe te brengen. "We kunnen met overtuiging zeggen dat het initiatief bij onze strijdkrachten ligt", zei de president. Dat komt volgens hem door het verzet van de Russische soldaten, de groeiende kracht van de troepen en de wapenproductie. 

"De tegenstander krijgt met zware verliezen te maken en heeft grote delen van zijn reserves opgebruikt", sprak Poetin. "Ook van de mythe van de onkwetsbaarheid van de westerse militaire technologie blijft niet veel meer over."

Daarnaast haalt de Russische president ook specifiek uit naar de Verenigde Staten. Volgens hem zijn de Amerikanen verantwoordelijk voor de oorlog in Oekraïne, ook al begon Rusland in februari 2022 met de invasie. 

Source: Sputnik
Sputnik

Dodental van de oorlog in Oekraïne

Wanneer de gevechten nog lopen, is het moeilijk om een duidelijk beeld te krijgen van het aantal slachtoffers in een oorlog. De Oekraïense regering geeft ook geen cijfers over slachtoffers en gewonden vrij, om Rusland die informatie te ontzeggen.

Enkele dagen geleden kwamen toch schattingen van de Amerikaanse inlichtingendiensten naar buiten. Volgens het nieuwste rapport zou Rusland al 315.000 troepen hebben verloren. Het gaat daarbij over zowel doden als gewonden. Daarnaast zou het leger al zo'n 2.200 tanks en een derde van zijn gepantserde voertuigen hebben verloren.

Ook Oekraïne heeft zware verliezen geleden. Volgens een artikel van The New York Times zouden al 70.000 soldaten zijn omgekomen. Daarnaast zijn meer dan 100.000 soldaten gewond geraakt.

BEKIJK - 2023, het tweede jaar van de oorlog in Oekraïne:

Videospeler inladen...

Meest gelezen