Kinderen en jongeren betalen geen remgeld meer voor bezoek aan de psycholoog

Kinderen en jongeren onder de 24 jaar betalen straks niets meer voor een consultatie bij de psycholoog en psychiater. Het is één van de maatregelen uit het akkoord dat de ziekenfondsen hebben afgesloten met het RIZIV en de verschillende zorgberoepen.

Farid El Mabrouk

De medicomut, zo heet het overleg dat mutualiteiten plegen met het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) en de (tand)artsen, kinesisten, psychologen en de vele andere zorgberoepen. Elk jaar mondt dat uit in afspraken over hoe het budget voor de gezondheidszorg wordt verdeeld. Moet de patiënt meer of minder betalen voor bepaalde behandelingen? Krijgen bepaalde beroepen een hoger honoraria? Welke behandelingen krijgen meer of minder aandacht?

Ook nu hebben de drie partijen de laatste hand gelegd aan een nieuw akkoord, dat voor twee jaar geldt. Het verzekeringscomité en de algemene raad van het RIZIV moeten de afspraken nog goedkeuren, maar dat is meestal maar een formaliteit. Wat is er zoal afgesproken?

- Kinderen en jongeren onder de 24 moeten straks geen remgeld meer betalen wanneer ze bij de psycholoog of psychiater gaan. Het gaat om 11 euro per consultatie, of 4 euro voor wie van een verhoogde tegemoetkoming geniet.

© BELGA

- Mensen met een verhoogde tegemoetkoming moeten vanaf 2025 ook geen ereloonsupplementen meer betalen in de ambulante zorg. Wanneer ze dus niet gehospitaliseerd worden. Er komt immers stapsgewijs een verbod op die ereloonsupplementen die artsen en specialisten nu wel nog aanrekenen.

De artsenvakbond BVAS reageert tevreden op deze regeling. “BVAS kon voorkomen dat minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) in 2024 electorale munt kan slaan uit het verbod op honorariasupplementen voor patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming,” zegt voorzitter Johan Blanckaert. Hij benadrukt ook dat het verbod niet voor iedereen met een verhoogde tegemoetkoming geldt. “Niet de 2,2 miljoen Belgen die nu onder het statuut vallen, maar een prioritaire groep van circa 1 miljoen landgenoten met zeer beperkte inkomsten,” luidt het. BVAS kaartte onlangs aan dat er in ons land teveel mensen van een verhoogde tegemoetkoming genieten. Een inkomensonderzoek van de ziekenfondsen moet volgens de artsenbond nu uitmaken wie wel en wie niet in 2025 onder het verbod gaat vallen.

Wat er na 2025 gaat gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. Normaal gezien gaat het verbod vanaf 2026 in voor iedereen met een verhoogde tegemoetkoming, maar veel zal ook afhangen van een arrest van het Grondwettelijk Hof. BVAS diende bij dat hof immers klacht in tegen het ereloonsupplementenverbod.

- De honoraria voor logopedisten stijgen met ruim 16 procent. Daarin zit 6,05 procent indexatie. Patiënten betalen wel niet extra. Logopedie wordt dus niet duurder.

- Idem voor kinesisten, die voor bepaalde medische verstrekkingen meer mogen aanrekenen. Maar ook hiervoor moeten patiënten niets extra betalen. De overheid trekt er extra geld voor uit, en hoopt zo meer kinesisten te overtuigen om zich toch te conventioneren en zich dus aan de officiële tarieven te houden.

© An Nelissen

- In de tandzorg wordt er 26,2 miljoen euro uitgetrokken voor een betere terugbetaling van uitneembare prothesen. Voor kinderen die al op vroege leeftijd een orthodontische behandeling nodig hebben, is er ook goed nieuws. Voor de tweede terugbetaling van hun behandeling valt de leeftijdsgrens van 9 jaar weg. Voor ouderen stijgt de leeftijdsgrens voor de terugbetaling van een preventief onderzoek en tandsteenverwijdering van 60 naar 65 jaar.

- Voor artsen is een indexering van 6,05 procent voorzien, en volgens BVAS is er daarnaast ook nog uitzicht op een stijging met 0,55 procent. Bovendien stijgt ook de wachtvergoeding tijdens het weekend en op feestdagen. Het beschikbaarheidshonorarium verdubbelt zelfs van 7,6 tot 15,2 euro per uur. Daarnaast verhoogt de permanentietoeslag voor gewerkte uren na 18 uur met 0,33 euro.

- Het palliatief forfait - een extra vergoeding voor geneesmiddelen, verzorgingsmateriaal en hulpmiddelen die palliatieve thuispatiënten zelf moeten bekostigen - gaat met 10 euro omhoog. Het forfait bedraagt ongeveer 800 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer