© AFP

Ex-vrouw van seriedoder Michel Fourniret opnieuw tot levenslang veroordeeld

Monique Olivier (74), de ex-vrouw van de overleden seriemoordenaar Michel Fourniret, is opnieuw tot een levenslange celstraf veroordeeld door het Franse hof van assisen. Ze werd gestraft voor haar betrokkenheid bij drie moorden van haar ex-man, waaronder de dood van de jonge Estelle Mouzin (9).

Cedric Lagast
Bron: Eigen berichtgeving

“Ik heb spijt van alles wat ik gedaan heb. Ik bevestig dat alles wat ik hier gezegd heb, de waarheid is”. Monique Olivier kreeg dinsdagochtend het laatste woord voor de zitting werd afgesloten, en de jury zich terugtrok om over haar straf te oordelen. “Ik vraag om vergiffenis aan de families van de slachtoffers, terwijl ik weet dat wat ik gedaan heb, eigenlijk onvergeeflijk is. Ik heb niets anders te zeggen.”

Monique Olivier stond in Frankrijk terecht voor haar betrokkenheid bij de ontvoering en opsluiting van Estelle Mouzin (9) in januari 2003, en van de ontvoering, opsluiting én moord op de Britse studente Joanna Parrish (20) in 1990, en op Marie-Angèle Domèce (18) in 1988.

Slachtoffer Estelle Mouzin.© AFP

Het was Olivier zelf die in 2019 aangaf dat haar ex-man, de dan reeds veroordeelde Fourniret, ook voor die drie moorden nog verantwoordelijk was. Maar op 10 mei 2021 overleed de zwaar zieke Fourniret. Daardoor verscheen Olivier deze maand uiteindelijk alleen voor de Franse volksjury.

“Ik weet het, ik had moeten ingrijpen”, zo vertelde ze op haar proces. “Maar ik was doodsbang voor hem.” Ze pleitte schuldig bij de start van het proces. “Ik was als zijn hond, die nooit iets anders deed dan gehoorzamen.”

Ze vertelde ook voor het eerst over de laatste momenten van Estelle Mouzin, die door Fourniret werd ontvoerd in Guermantes. Hij bracht het meisje naar een leegstaand huis in Ville-sur-Lumes. “Fourniret heeft me gevraagd om naar dat huis te komen. Daar heb ik het meisje gezien, dat opgesloten zat op zolder. Ik moest haar naar het toilet begeleiden. Ze zei dat ze naar haar mama wilde. Ik heb haar geantwoord, dat ze haar snel zou terugzien.”

’s Anderendaags zou Fourniret het meisje gewurgd hebben. Olivier zag hoe hij het lichaam in een douchegordijn wikkelde, en in een auto legde. Fourniret vertrok vervolgens met het lichaam. Op het proces zei Olivier niet te weten waar het lichaam begraven is.

Levenslang

De openbaar aanklager vroeg maandag een levenslange celstraf voor de ex-vrouw van ‘het Monster van de Ardennen.’ “Want zonder haar, zou hij zijn misdaden niet gepleegd hebben.”

De jury moest uiteindelijk elf uur lang overleggen, om 20 vragen te beantwoorden.

Monique Olivier werd in mei 2008 al tot levenslang veroordeeld, met de bijkomende garantie dat ze niet kon vrijkomen voor ze 83 jaar was. Ze werd in 2018 opnieuw tot 20 jaar cel veroordeeld , voor haar betrokkenheid bij de dood van Farida Hammiche.

De bijkomende veroordeling maakt het erg onwaarschijnlijk dat Olivier nog ooit kan vrijkomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer