© rr

Zoon van overleden Urbain (73) reageert op vrijspraak van twee wielertoeristen: “Te belachelijk voor woorden”

“Die wielertoeristen hebben de schuld in de schoenen van mijn dode vader geschoven”: de familie van de overleden fietser Urbain Segers (73) snapt niet waarom de politierechtbank twee zestigers uit Brecht heeft vrijgesproken. “Ongelofelijk. Ik kan het niet begrijpen. Ze lijken er nu mee weg te komen, terwijl wij al anderhalf jaar niet kunnen rouwen om het verlies van iemand die ons heel dierbaar was”, vertelt zoon Ben Segers aan Het Laatste Nieuws.

sodb
Bron: HLN

De 73-jarige Urbain Segers reed op 1 juni 2022 vanuit een paadje het jaagpad naast het Albertkanaal op, ter hoogte van de zwaaikom in Oelegem. Net op dat moment passeerde het peloton van Den Haas, een groep amateurrenners die nogal berucht is vanwege de hoge snelheden die ze nastreven. Urbain Segers botste met enkele renners en kwam zwaar ten val. Een week na het ongeluk bezweek hij aan zijn verwondingen.

LEES OOK. Politierechtbank spreekt wielrenners vrij voor dood 73-jarige fietser: “Slachtoffer had voorrang moeten verlenen”

“Ongelofelijk. Ik kan het niet begrijpen. Er schort zoveel aan het verhaal van die groep fietsers”, vertelt zijn zoon Ben Segers aan Het Laatste Nieuws. “Mijn vader zou achterom hebben gekeken, oogcontact hebben gehad met de naderende groep, maar dan zelf beginnen twijfelen zijn. Waarop de botsing heeft plaatsgevonden. Het was dus plots de fout van mijn vader. Ze hebben van alles verklaard om zo hun eigen verantwoordelijkheid toch maar te kunnen ontlopen.”

© atv

“Te belachelijk”

De politierechtbank gaf de beklaagden gelijk in hun redenering dat het slachtoffer voorrang had moeten verlenen bij zijn manoeuvre. De zoon van Urbain is het daar niet mee eens en benadrukt dat de groep wel degelijk meerdere verkeersregels overtrad.

“Op hun GPS was duidelijk te zien dat ze 32 kilometer per uur reden. Sneller dus dan 30 km/u, wat op een jaagpad maximaal is toegestaan. Maar die GPS bleek plots niet geijkt. Hoe dan ook, die twee kopmannen zijn zelfs niet in de remmen gegaan. Terwijl zij wél het overzicht hadden, en mijn vader niet kon zien wat achter zich gebeurde. Maar nee, het bleek de fout van mijn vader ‘omdat hij niet helemaal tegen de rand reed’. Dus dan mag je zomaar iemand overhoop rijden? Dat is te belachelijk voor woorden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners