© BART DEWAELE

CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert start eigen partij ‘Redelijk Rechts’

CD&V-politicus Hendrik Bogaert gaat een eigen partij oprichten met de naam ‘Redelijk Rechts’. Dat heeft hij aangekondigd in het VRT-programma De afspraak. De nieuwe partij zal bij de komende verkiezingen waarschijnlijk nog niet opkomen.

sodb gli Peter De Lobel

Bogaert zat al lang tijd in de rechtse buitenbaan van CD&V. Er werd openlijk gespeculeerd over een overstap naar N-VA, of naar Vlaams Belang. Maar het is dus een eigen partij geworden. “Het is de bedoeling om een redelijk realistische, rechtse beweging/partij op te richten. Ik zal dat niet doen met bestaande parlementsleden, ik zal dus niet achter de rug van anderen mensen proberen engageren. Ik probeer dit met nieuwe mensen op de kaart te zetten”, aldus Bogaert.

Het partijprogramma en het logo is klaar, maar volgens Bogaert is het te vroeg om aan de komende verkiezingen deel te nemen. “Ik zal na de verkiezingen een stap vooruit doen en na twee jaar beginnen opbouwen naar de volgende verkiezingen. Heel veel mensen willen niet kapitalistisch zijn maar wel ondernemend, willen sociaal zijn maar niet socialistisch, willen voor de natuur zijn maar niet ecologisch en willen niet nationalistisch zijn, maar wel trots op hun land.”

Eigen minimerk

Het logo van ‘Redelijk Rechts’ is “met Canva gemaakt” en bevat verschillende kleuren: geel, oranje, blauw, zwart en wit. “Ik wou er alle kleuren van de Vlaamse Leeuw in verwerken”, zegt Bogaert daarover.

Wanneer journalist Christophe Deborsu, die ook te gast is in het programma, opmerkt dat de definitie die Bogaert geeft over zijn toekomstige partij erg gelijkend is met Open VLD, laat het Kamerlid zich niet uit zijn lood slaan: “Ik ga me niet richten op andere partijen. Ik ben mijn eigen minimerk nu en ga vanuit mijn eigen overtuiging deze partij oprichten, zonder rekening te houden met de anderen.”

Bogaert lichtte CD&V-voorzitter Sammy Mahdi dinsdag in. Tot het einde van de legislatuur zal hij meestemmen met de CD&V-fractie in de Kamer.Dat gesprek verliep volgens hem ‘chill’, “maar hij was uiteraard niet enthousiast.” Tot het einde van de legislatuur zal hij meestemmen met de CD&V-fractie in de Kamer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER