Foto-expo "Arno: the show of life" toont leven door ogen van boezemvriend Danny Willems: "Achter elke foto zit enorm verhaal"

Vanaf vandaag kan je in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende de tentoonstelling "Arno: the show of life" bezoeken. De expo toont een 200-tal foto's die fotograaf en boezemvriend Danny Willems heeft gemaakt van zanger Arno tussen 1972 en 2022. Bij de tentoonstelling wordt ook het boek "ARNO, photographs 1972-2022" gepubliceerd.

Beelden zeggen soms meer dan woorden. Dat dacht ook fotograaf Danny Willems. Hij was Arno's boezemvriend en heeft zijn leven 50 jaar lang gefotografeerd. Van toen ze nog jongens waren in 1972 tot Arno's sterfdag in 2022. Een 200-tal foto's zijn nu gebundeld in de expo "Arno: the show of life" en het boek "ARNO, photographs 1972-2022". 

"Het was een moeilijke selectie van duizenden foto's", vertelt Danny Willems in "Classic stories" (Radio 1). "Ik was bang om terug te gaan naar het verleden." Uiteindelijk heeft Willems er toch plezier aan beleefd. "We zagen elkaar in de foto's terug als jongens, met een leven vol rock-n-roll dat voor ons lag en een goesting voor het leven."

BEKIJK - Danny Willems: "Show of life, dat was Arno's leven":

Videospeler inladen...

Toi et moi

De tentoonstelling en het boek zijn een geheel, maar verschillen ook. "De tentoonstelling is meer een volledig werk. Er zijn niet alleen privéfoto’s te zien, maar ook foto's voor campagnes, zoals promotiefoto’s en albumhoezen. De expo is eigenlijk voor mensen die Arno minder goed kennen", vertelt Willems.

Het boek toont meer de vriendschap tussen Arno en Willems. Er staat zelfs "Arno en Danny, toi et moi" op het boek geprint. "We hebben wel 100 fotosessies gedaan, het was altijd "fun". Ik wou de "joie de vivre" van Arno tonen, hij leefde voor het plezier. We gingen graag uit en zijn 50 jaar "on the road" geweest.

Die reis heeft hen naar verschillende steden gebracht. Van Londen tot Zweden en New York. In een foto zien we een jonge Arno in Parijs voor de Eiffeltoren met golven in het haar, een echte "dandy". "Die kant van Arno, de charismatische entertainer, heb ik ook willen tonen in het boek."

Tot op zijn sterfbed

Danny Willems heeft enorm veel gefotografeerd, ook Arno's laatste momenten. Een van de meest aangrijpende foto's uit de collectie is misschien wel die waarop te zien is hoe Arno's lichaam na zijn dood uit zijn appartement wordt gedragen. 

We hebben samen een leven geleefd
Fotograaf en boezemvriend Danny Willems

"Ik heb hem ook nog gefotografeerd op zijn bed. Je ziet een dode hand op de foto, de hand waarmee hij ook mondharmonica heeft gespeeld. Met die foto wil ik tonen aan het publiek dat we samen een leven hebben beleefd."

Dit project was een bijzonder afscheid voor Willems. "De samenstelling van het boek was zeer emotioneel. Ik liep drie dagen geleden 's avonds alleen door de expo en ben beginnen huilen. Als je de foto's groot uitgeprint ziet, komt alles opeens terug. Achter elke foto zit een enorm verhaal."

De tentoonstelling is tot 21 mei 2024 te bezichtigen.

BELUISTER: Danny Willems in "Classic stories" over de expo en het boek

Meest gelezen