Franse Assemblée Nationale
© 2023 SOPA Images

Franse president Macron zegt dat goedgekeurde migratiewet resultaat is van "wat het Franse volk wilde", minister neemt ontslag uit ongenoegen

In Frankrijk heeft het parlement een omstreden migratiewet goedgekeurd. Met die wet wil de Franse regering het aantal migranten beperken en hen strengere regels opleggen. De goedkeuring wordt gezien als een overwinning voor president Emmanuel Macron, die benadrukt dat Frankrijk nieuwelingen zal blijven verwelkomen. Al betekende het akkoord ook een breuk binnen de Franse meerderheid.

Gisteravond laat heeft de Franse Assemblée Nationale, het lagerhuis van het parlement, het licht op groen gezet voor een nieuwe, omstreden migratiewet. 349 parlementsleden stemden voor en 186 tegen, nadat de Senaat eerder op de avond de wet had goedgekeurd. 

Aan de stemming is de afgelopen tijd heel wat discussie voorafgegaan in de Franse politiek. Zo is een speciale commissie met leden van coalitie- en oppositiepartijen gisteren pas na urenlang en moeilijk overleg tot een compromis gekomen.

Wat staat er zoal in de nieuwe wet?
De nieuwe wet moet het mogelijk maken om het aantal nieuwkomers in Frankrijk te beperken door bepaalde quota in te voeren. Ook wordt illegaal verblijf een strafbaar feit in Frankrijk. 

Migranten van buiten de Europese Unie zullen bijvoorbeeld ook minder snel recht krijgen op huursubsidie of kinderbijslag. Buitenlandse studenten zullen op hun beurt een borg moeten betalen, die gebruikt kan worden om hen het land uit te zetten. 

"Nieuwelingen blijven welkom"

Op de publieke omroep France 5 heeft president Emmanuel Macron voor het eerst gereageerd op de goedkeuring van de nieuwe wet. De president stelde onder meer dat Frankrijk een "immigratieprobleem heeft", al ontkent hij dat het land wordt "overspoeld" door migranten.

Volgens de president is de nieuwe immigratiewet een manier het radicaal-rechtse Rassemblement National van Marine Le Pen de wind uit de zeilen te halen. "Om te voorkomen dat die partij aan de macht komt, moeten we de problemen aanpakken die deze partij voeden."

"Dit is wat het volk wilde", stelde Macron. "Het valt te zien als een soort schild dat we misten." Dat betekent volgens Macron echter niet dat Frankrijk geen migranten meer zal toelaten op zijn grondgebied. "Frankrijk zal nieuwkomers blijven verwelkomen, in het bijzonder asielzoekers en studenten."

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

"Bescherming"

Eerder op de dag sprak de minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin over een tekst voor de "bescherming van de Fransen". Daarna benadrukte hij dat de tekst een meerderheid had behaald, zelfs zonder de stemmen van het radicaal-rechtse Rassemblement National mee te tellen. Die steun leidde tot zure oprispingen binnen de linkervleugel van de partij van president Emmanuel Macron.

"Er is definitief gestemd over de immigratietekst. Een lange strijd om buitenlanders beter te integreren en degenen die misdrijven plegen uit te zetten. Een sterke en stevige tekst. Zonder de stemmen van de afgevaardigden van de RN", schreef Darmanin op X, het vroegere Twitter na de stemming in de Assemblée Nationale.

De goedkeuring van de wet wordt gezien als een overwinning van president Emmanuel Macron, die het immigratiebeleid in Frankrijk op deze manier wil aanscherpen, omdat de migratie in Frankrijk de afgelopen decennia sterk is toegenomen. 

"Er speelt ook een politiek-strategische reden voor president Macron", zegt Frankrijk-correspondent Frank Renout. En dat zijn de Europese verkiezingen van volgend jaar. Volgens de peilingen gaat Rassemblement National van Marine Le Pen daarbij de grootste partij worden.

De rechts-radicale politica voert al jaren campagne tegen immigratie.  "President Macron probeert haar met deze wet de pas af te snijden, in de hoop dat er bij de verkiezingen minder mensen op Le Pen zullen stemmen."

Ontslag

De goedkeuring van de wet betekent niet alleen goed nieuws voor president Macron, want de goedkeuring van de wet heeft ook verdeeldheid gezaaid binnen zijn meerderheid. 

Verschillende parlements- en regeringsleden zouden erover nadenken om op te stappen. Eén regeringslid, minister van Volksgezondheid Aurélien Rousseau, heeft meteen na de stemming al zijn ontslag aangeboden aan premier Elisabeth Borne. 

Rousseau, voormalig kabinetschef van Borne en in functie sinds afgelopen zomer, had zich uitgesproken tegen de versie van de tekst die aanzienlijk was aangescherpt en gisteravond uiteindelijk werd aangenomen door de beide kamers van het Franse parlement. Tijdens zijn toespraak op France 5 gaf president Macron aan dat hij de beslissing van de minister zal respecteren.

Meest gelezen