De Croo wil Steven Creyelman uit commissie Legeraankopen door China-affaire: “Hij is niet alleen de broer van...”

Steven Creyelman (Vlaams Belang) mag voorlopig ­aanblijven in de commissie ­Legeraankopen. Maar ­premier Alexander De Croo (Open VLD) wil hem daar weg. “Better safe than sorry”, stelt de premier. Creyelmans broer Frank spioneerde voor de Chinezen.

Pieter Lesaffer en Farid El Mabrouk

Wat is de rol van Steven Creyelman in de Chinese spionage van zijn oudere broer Frank, die vrijdag bekend raakte? Volgens Vlaams Belang helemaal niks, maar er zijn toch aanwijzingen dat er meer aan de hand is. De Kamer heeft daarom aan de Staatsveiligheid gevraagd om dat verder te onderzoeken.

Manipulatie

In een van de uitgelekte berichten van Frank Creyelman vraagt zijn Chinese contactpersoon om ook zijn jongere broer Steven Creyelman, Kamerlid voor Vlaams Belang, te benaderen om een bepaalde resolutie in het parlement te blokkeren. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, maar in zijn antwoord had Frank Creyelman wel gezegd dat hij het zou proberen.

LEES OOK. Van Grieken verdedigt Kamerlid Steven Creyelman: “Geen reden om te geloven dat hij rechtstreeks door China gebruikt is”

Het ziet er dus naar uit dat Steven Creyelman vermoedelijk gemanipuleerd is door zijn oudere broer – of daar toch een poging toe gebeurd is. Dat is extra ge­voelig omdat Steven Creyelman in de Kamer voorzitter is van de commissie Legeraankopen. Daarin worden achter gesloten deuren geheime dossiers besproken over bijvoorbeeld wapen­leveringen aan Oekraïne of de aankoop van de bepaalde materialen in Europees verband.

Voor premier Alexander De Croo (Open VLD) is het zonneklaar dat Creyelman niet kan aanblijven als voorzitter van de commissie Legeraankopen. “Voor mij geldt: better safe than sorry. Hij is voorzitter van een van de gevoeligste commissies in het parlement. Hij is niet alleen de broer van. Hij wordt bovendien in de berichten vermeld”, zegt De Croo aan onze redactie. De premier tilt zwaar aan de feiten. “Het bewijst, wat de Staatsveiligheid al jaren zegt, dat we voorzichtig moeten zijn met buitenlandse beïnvloeding.”

Zowel Vooruit als Groen en CD&V heeft er gisteren op het wekelijks fractieoverleg in de Kamer ook op aangedrongen dat Creyelman afstand zou doen van dat voorzitterschap.

Maar enkel Creyelman zelf en zijn partij kunnen die beslissing nemen, en Vlaams Belang is dat “op geen enkele manier” van plan. Volgens fractieleidster Barbara Pas is er geen aanwijzing dat Steven Creyelman iets verkeerd heeft gedaan.

Wel komt er een extra onderzoek door de Staatsveiligheid, maar het is nog niet duidelijk of daar nieuwe elementen zullen uitkomen en op welke termijn dat gebeurt. Intussen blijft Creyelman gewoon voorzitter van die commissie. Voorlopig zijn er geen nieuwe vergaderingen gepland. Maar bijvoorbeeld gisteren in de namiddag kwam er wel een e-mail van Defensie bij alle leden, inclusief de voorzitter, met vertrouwelijke informatie over nieuwe legeraankopen.

China-kritisch

Vlaams Belang ziet ook bewijs van goede trouw in de China-kritische standpunten in het parlement van Steven Creyelmans. Het klopt dat hij onder meer een resolutie steunde waarin het Chinese regime wordt bekritiseerd. Tegelijk heeft hij, met de kennis van vandaag, toch enkele opvallende tussenkomsten gedaan. Onder meer over de aanwezigheid van een verzetsgroep uit Hongkong onder Chinese migranten, over traditionele geneeskunde door de Chinese gemeenschap en over hoeveel mandatarissen Staatsveiligheid volgt. Of zijn oudere broer daar voor iets tussenzit, moet het onderzoek uitwijzen.

LEES OOK. Kan Vlaams Belanger voorzitter van Commissie Legeraankopen blijven, nadat broer informant voor China bleek?

LEES OOK.Na China-schandaal daagt Frank Creyelman niet op voor Mechelse gemeenteraad: “Ik weet niet of ik nog aanwezig ga zijn”

LEES OOK.Vlaams Belang-politicus Frank Creyelman werkte drie jaar lang voor Chinese spionagediensten, Van Grieken laat hem uit partij zetten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen