Minister van Onderwijs Ben Weyts.© BELGA

Minister Weyts behoudt CIO als instantie voor islamonderwijs

Het Centrum Islamonderwijs (CIO) blijft de komende jaren de bevoegde instantie voor het islamonderwijs in Vlaanderen. Dat heeft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beslist. De keuze was niet evident, als gevolg van de onenigheid tussen de vorige en huidige moslimkoepel.

Bron: BELGA

De beslissing valt niet los te zien van de heisa die is ontstaan rond de Moslimexecutieve. Die was gedurende decennia het representatief orgaan van de moslimgemeenschap in ons land. Voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) trok in 2022 echter definitief haar erkenning in – een beslissing  die niet geheel uit de lucht kwam vallen.

Intussen zag de Moslimraad van België het levenslicht. Die werd voorlopig erkend als representatief orgaan en diende een aanvraag in om vanaf volgend jaar de bevoegde instantie te worden voor het islamonderwijs in Vlaanderen. Die bevoegdheid ligt momenteel bij het CIO, die gelieerd was aan de Moslimexecutieve, en die ook opnieuw een kandidatuur heeft ingediend.

Minister Weyts heeft nu beslist het CIO opnieuw aan te stellen voor de periode van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2028. Daarbij speelt voor de minister de continuïteit voor de scholen – het CIO is immers al twintig jaar de partner voor het islamonderwijs. Bovendien is het CIO een aantal positieve engagementen aangegaan, die voor Weyts belangrijk zijn. Dat gaat over het niet gebruiken van Diyanet-handboeken en een actualisering van de leerplannen, zonder buitenlandse inmenging.

Onzekerheid over Moslimraad

Aan de andere kant speelt ook de onzekerheid rond de Moslimraad van België. Die heeft in juni slechts een erkenning gekregen voor twee jaar en zal dus binnen anderhalf jaar mogelijk geen erkenning meer hebben. De Moslimraad heeft het kabinet van Weyts bovendien geen duidelijk beeld geschetst van wat zijn visie juist is op het onderwijs. “We weten zelf niet eens wie de experten zijn die zouden zetelen in hun Vlaamse Kamer”, luidt het.

“Minister Weyts wil absoluut vermijden dat de storm die momenteel lijkt te woeden binnen de moslimgemeenschap nu binnendringt in ons Vlaams onderwijs. Daarom geen avontuur met een nieuw, onbekend orgaan waar serieuze vragen bij te stellen zijn, maar continuïteit met de organisatie die al 20 jaar samenwerkt met onze scholen”, aldus nog het kabinet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer