© BELGA

Kamer rondt nachtelijk begrotingsdebat af

De Kamer heeft woensdagochtend het debat over de begroting van 2024 afgewerkt. De stemming volgt donderdag.

Bron: BELGA

Het debat startte dinsdagmiddag en duurde uiteindelijk tot omstreeks half zes woensdagochtend. Het ging om het laatste grote begrotingsdebat van de legislatuur. 

Na een algemeen debat volgden in de loop van de nacht thematische debatten, waarin de oppositie – in casu een tiental parlementsleden van Vlaams Belang en N-VA – verschillende ministers en staatssecretarissen individueel op de rooster legde. 

Bankentaks, accijnzen, kaaimantaks

De federale regering doet volgend jaar een bijkomende inspanning van 1,2 miljard euro en beperkt zo het tekort van volgend jaar tot 3 procent van het bruto binnenlands product. Het geld komt onder meer uit een nieuwe bankentaks, een stijging van de accijnzen op tabak en een verhoging van de kaaimantaks, die belastingontwijking moet vermijden. 

Er gaat ook 500 miljoen euro naar nieuw beleid, onder meer op het vlak van asiel en migratie, het behoud van de verlaagde btw op sloop en heropbouw en bijkomend budget voor veiligheid en voor de Zorgcentra na Seksueel Geweld.

Woensdag vanaf 10 uur staat alweer een nieuwe plenaire vergadering gepland om de overige wetsvoorstellen en -ontwerpen te bespreken die nog voor het einde van het jaar worden gestemd. De stemmingen vinden donderdagmiddag plaats.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer