Direct naar artikelinhoud
NieuwsGezondheid

‘Wittelongsyndroom’ duikt steeds vaker op in België: ‘Zo’n hoog aantal per week is al geleden van 2014’

‘Wittelongsyndroom’ duikt steeds vaker op in België: ‘Zo’n hoog aantal per week is al geleden van 2014’
Beeld Getty Images/Science Photo Libra

Na uitbraken in onder meer China en de VS, lijkt het ‘wittelongsyndroom’ nu ook in België op te duiken. De bacterie Mycoplasma pneumoniae, die longontstekingen veroorzaakt bij kinderen en jongvolwassenen, is de afgelopen week steeds vaker waargenomen. Dat bevestigen Sciensano en meerdere universitaire ziekenhuizen aan HLN. ‘Het is al geleden van 2014 dat we zo’n piek zagen.’

en

De benaming van het wittelongsyndroom komt oorspronkelijk uit China. Daar zien artsen sinds midden november een stijging van het aantal luchtweginfecties en longontstekingen bij kinderen en jongvolwassenen. Zo’n longontsteking geeft soms een ‘witte’ schaduw bij röntgenbeelden van de borstkas van patiënten. De vaakst genoemde oorzaak is de bacterie mycoplasma pneumoniae. Na een stijging in de VS en Denemarken wordt de bacterie nu ook vaker bij ons gespot.

“Sinds oktober 2023 zien we een stijging in Azië en Europa, dus ook in ons land”, zegt gezondheidsinstituut Sciensano. “Vorige week konden wij meer dan 60 positieve gevallen vaststellen. Zo’n hoog aantal per week is al geleden van 2014. Ook valt het op dat er meer invasieve infecties zijn, waardoor mensen harder ziek worden. We volgen deze situatie daarom op de voet op.”

Ook de ziekenhuizen zelf merken een stijging: “In ons labo zien we duidelijk dat er meer positieve testen binnenkomen”, zegt microbiologe Katrien Lagrou. Zij werkt bij het laboratorium van het UZ Leuven. “Afgelopen week braken we een jaarrecord met negentien positieve stalen. Begin dit jaar was dat nog maar één à twee testen per week. We kunnen dus wel zeggen dat de bacterie aan een comeback bezig is, na een lange stilte tijdens de coronapandemie.”

Lees ook

Hoelang ben ik besmettelijk? Al uw vragen over verkoudheden en infecties op een rij

Professor deelt de laatste inzichten over typische winterziektes: ‘Onze visie op koorts is enigszins veranderd’

Ook bij het UZ Brussel zien ze de wittelongbacterie steeds vaker voorbijkomen: “We merken het vooral op bij de ambulante zorg”, zegt kinderarts Siel Daelemans. “Het gaat dan om ouders die met hun kinderen op doktersbezoek komen. Al zijn er ook enkele hospitalisaties. Verder wil ik graag benadrukken dat er zeker nog genoeg andere bacteriën de ronde doen bij kinderen op dit moment, zoals de kinkhoest.”

Longarts Eva Van Braeckel van het UZ Gent treedt haar collega bij: “Het klopt dat er meer mensen positief testen op mycoplasma pneumoniae. Maar het is ook zo dat er een pak meer getest wordt dan zeven à acht jaar geleden. Sinds de coronapandemie is er veel meer aandacht voor virussen en bacteriën, waardoor je op dit moment een vertekend beeld zou kunnen krijgen.”

“Daarnaast is het ook niet zo dat iedere besmetting met mycoplasma zorgt voor witte vlekken op je longen. In de meerderheid van de gevallen merkt de patiënt niet eens dat de bacterie heeft, en zijn er voornamelijk banale klachten. De populaire term wittelongsyndroom is in dit geval dus wat kort door de bocht gesteld.”