Jonge visser (23) sterft bij ongeval op zee, andere visser (27) zwaargewond

Bij een ongeval op het schip O.51 Stormvogel is een visser van 23 jaar uit Bredene gestorven. Bij het binnenhalen van de netten liep het fout. Een veiligheid brak, waardoor een zware ijzeren staaf naar beneden viel. De visser was op slag dood. Een ander bemanningslid van 27 uit Middelkerke raakte zwaargewond en werd overgebracht naar een ziekenhuis in Engeland.

Op het vissersschip O.51 Stormvogel is dinsdagmiddag een zwaar en dodelijk ongeval gebeurd. Bij het binnenhalen van de netten liep er iets fout. Een veiligheid brak en een zware ijzeren staaf viel naar beneden op twee bemanningsleden. Michael Hubert, een jonge visser van 23 jaar uit Bredene, was op slag dood. Het andere bemanningslid raakte zwaargewond en is overgebracht naar een ziekenhuis in Engeland. Hij is 27 en woont in Middelkerke. Het ongeval gebeurde op zo'n 30 mijl voor de haven van Plymouth, in Engeland.

Pas vader geworden

De overleden visser was sinds 29 november op zee en zou deze week terug herenigd worden met zijn gezin. Michael was vijf weken geleden, een week voor zijn vertrek, papa geworden van zijn tweede dochtertje. "Ik heb Michael dinsdag om 12.30 uur nog gehoord", vertelt zijn aangeslagen echtgenote. 

"Hij zou even gaan slapen en daarna terug aan de slag gaan. ’s Avonds zou hij ons nog eens bellen, maar het bleef stil. Ik kan het nog steeds niet geloven. Ze zouden nu op weg zijn naar huis om donderdag binnen te lopen in de haven van Zeebrugge. We zouden samen de feestdagen vieren. Ik heb alles afgebeld. Mijn hoofd staat niet naar vieren."

Zijn jongste dochtertje zal nooit weten wie hij is, maar we zullen de herinnering aan Michael levend houden

"Hij was fantastisch als papa en als man. Zoals hij waren er niet veel andere", vertelt zijn vrouw in tranen. "Ik bleef thuis om voor onze kindjes te zorgen. Dat wou hij. Hij was een keiharde werker. Hij deed alles voor zijn gezin. We gaan hem zo hard missen. Zijn jongste dochtertje zal nooit weten wie hij is. Maar ik zal ervoor zorgen dat ze perfect weet hoe graag haar papa haar zag. Hoe blij hij was met haar komst en wat hij voor zijn beide dochtertjes en mij over had. We zullen de herinnering aan Michael levend houden. We gaan hem zo hard missen." Na de feestdagen zou het lichaam van Michael overgebracht worden naar ons land.

Sector met risico's

"Het nieuws is heel hard binnengekomen. In een kleine sector als de onze slaat dat in als een bom, iedereen is in een rouwstemming", reageert Geert De Groote van de Rederscentrale, de beroepsvereniging voor de vissers. "De visserijsector is een sector met risico's. We werken hard aan de veiligheid, maar het ongeval is helaas gebeurd, met grote gevolgen. De vissers zijn zich bewust van de gevaren en weten waar ze mee bezig zijn. Helaas kan het toch fout lopen, ondanks alle inspanningen die we doen."

Onderzoek zal moeten uitwijzen hoe het ongeval precies kon gebeuren. "De nodige instanties zullen aan boord gaan voor controles en de bemanning ondervragen. Dat is niet leuk voor de bemanning, maar het moet helaas gebeuren. Onze prioriteit is nu de bemanning aan boord en de familie ondersteunen."

Meest gelezen