Van 240.000 lichtjes tot pinguïns in de slaapkamer: dit zijn de opvallendste kersthuizen van Vlaanderen

© Zahra Boufker, jve, svov

Tienduizenden lichtjes, zelfgemaakte figuren en woonkamers propvol gezellige kerstsfeer: over heel Vlaanderen beleven superfans van Kerstmis momenteel hoogdagen. En als het even kan, serveren ze hun talloze bezoekers ook een hapje en drankje. Wij selecteerden de opvallendste en meest bijzondere kersthuizen van Vlaanderen.

red

Jean-Pierre en zijn 240.000 (!) lichtjes

Al voor het 27ste jaar versiert Jean-Pierre Tytgat (68) uit de Heirweg in het Oost-Vlaamse Olsene (Zulte) zijn huis en tuin met de meest extravagante kerstversieringen. Dit jaar zijn er een slordige 240.000 lichtjes te bewonderen en staan er constructies als een klein Atomium of mini-Eiffeltoren. Te midden van al die kerstsfeer kan je zelfs iets eten of drinken. “Ik kijk er elk jaar weer naar uit”, zegt Jean-Pierre.

LEES OOK. Jempi (68) laat zijn kersthuis straks opnieuw fonkelen met 240.000 lichtjes: “Je kan hier zelfs stoofvlees en frikadellen krijgen”

(lees verder onder de foto’s)

Jean-Pierre Tytgat knutselt het hele jaar door aan versieringen voor in zijn kersthuisje.© jof

© jof

Een eigen skigebied, ín de woonkamer

Drie skipistes, een kabellift, honderden poppetjes en een bijhorend stadje: welkom in ‘Snowfield Town’, het skigebied in miniatuur van Marleen (55) en Henri (50) Delaere in Blankenberge. Het koppel offert zelfs een deel van hun woonkamer op om voorbijgangers onder te dompelen in de kerstsfeer. “Iemand stak ooit eens 10 euro in onze bus. Om ons te bedanken”, vertelt Marleen.

LEES OOK. Welkom in ‘Snowfield Town’, het skigebied in miniatuur van Marleen en Henri: “Inclusief drie pistes en werkende lift”

(Lees verder onder de foto’s)

Henri en Marleen zijn apetrots op hun ‘Snowfield Town’.© jve

© jve

Half jaar werk voor een echt ‘kerstparadijs’

Elk jaar transformeert Pascal Rubens zijn huis en tuin aan de Biesdel in het Limburgse Tessenderlo in een kerstparadijs. Het aantal lichtjes neemt telkens toe. Nu fonkelen er maar liefst 130.000 lichtjes, 25.000 meer dan vorig jaar. De opbrengst van de bar naast het kersthuis gaat naar De Warmste Week. “Een mooiere kerst kunnen we ons niet inbeelden.”

LEES OOK. Pascal was half jaar in de weer om 130.000 lichtjes te laten branden aan kersthuis: “Mooiere kerst kunnen we ons niet inbeelden”

(Lees verder onder de foto’s)

© Zahra Boufker

© Zahra Boufker

Een slaapkamer vol ijsberen en pinguïns

Zelf slapen ze tijdens de kerstperiode in de zetel, want zingende ijsberen en pinguïns hebben hun slaapkamer ingenomen. Verder te bewonderen in het kersthuis van Marc Willems en Ria in Nieuwerkerken: 650 Kerstmannen en decoratie in élke kamer, zelfs in het toilet. “Wij slapen noodgedwongen enkele weken in de zetel, maar dat hebben we ervoor over.”

LEES OOK. 650 Kerstmannen en zingende ijsberen in hun bed: Marc en Ria stellen hun kersthuis open

(Lees verder onder de foto)

Marc in zijn geliefde kersthuis.© len

Freddy en Ria verwachten minstens 10.000 bezoekers

In de Pastoor Pennestraat in het Oost-Vlaamse Overmere (Berlare) opende het kersthuisje van Freddy Garré en zijn vrouw Ria Jacobs. Voor de 29ste keer zullen ze meer dan 10.000 bezoekers ontvangen met deze keer liefst 150.000 lichtjes. “De figuren die ik de eerste keer plaatste, zijn er nog steeds bij”, zegt Freddy.

LEES OOK. Kersthuisje van Freddy en Ria klaar voor 29ste editie: “Twee nieuwe projecten en in totaal 150.000 lichtjes”

(Lees verder onder de foto)

Freddy en Ria in hun tuin vol lichtjes.© svov

Johan gaat door, ondanks een nieuwe heup

Het is intussen een traditie, het kersthuisje van Johan Henry (70) in het West-Vlaamse Lauwe(Menen). Ook dit jaar slaagt hij er weer in het aantal lichtjes op te drijven, nu naar 84.941 stuks. En dat ondanks een nieuwe heup begin dit jaar. “Hoeveel geld hier inzit? In de carport alleen al staan beeldjes voor alles samen zo’n 10.000 euro. Sinds die operatie denk ik wel meer na als ik een ladder opga”, klinkt het.

LEES OOK. Begin dit jaar nog nieuwe heup, maar dat weerhoudt Johan (70) er niet van om weer bijna 85.000 kerstlichtjes te hangen

(Lees verder onder de foto)

In het kersthuisje van Johan en Linda branden opnieuw vele duizenden lichtjes.© djr

Niet enkel lichtjes, maar ook een radiozender

Na een lightversie vorig jarig is het Roeselaarse kersthuisje in de Mandellaan helemaal terug. Senne Debaene en zijn vrouw Cindy versierden hun woning binnen én installeerden kerstverlichting op de gevel. Passanten die hun radiozender afstemmen op 95.5 FM worden getrakteerd op gepaste muziek. “Als ik lichtjes zie flikkeren, ben ik gelukkig.”

LEES OOK. Na sabbatjaar telt kersthuisje weer meer dan 10.000 lichtjes: “Vorig jaar straalde het toch niet hetzelfde gevoel uit”

(Lees verder onder de foto’s)

© Stefaan Beel

Senne en Cindy maken ieder jaar iets speciaals van hun woning.© Stefaan Beel

Het mini-kerstdorp van Frank, te bezichtigen... in een abdij

Nieuwe huisjes en figuurtjes, verhaaltjes, een verfijnd decor en een andere opstelling: het miniatuurkerstdorp van Frank Smet (73) uit het Antwerpse Hemiksem blijft een lust voor het oog. Zijn nieuwe creatie kan je tijdens de eindejaarsperiode gaan bekijken in de Sint-Bernardusabdij en bevat nu ook een replica van een bestaande tattooshop en een circus. “Je moet er tijd voor maken om het allemaal te ontdekken, want het zit dikwijls in de details.”

LEES OOK. Kerstdorp van Frank (73) bevat ook dit jaar weer nieuwigheden

Kerstdorpbouwer Frank Smet staat bij de centrale blikvanger met rijdende trein.© bar

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen