Europees Hof verklaart Franse miljardensteun aan Air France nietig

© JoanValls/Urbanandsport/NurPhoto via Getty Images
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur

Het Europees Hof van Justitie heeft de Franse staatssteun aan de holding Air France-KLM nietig verklaard. Dat doet het op basis van een beroep dat Ryanair en Malta Air hadden aangetekend. De rechter vreest dat de momenten waarop Frankrijk staatssteun wilde verlenen, gevolgen zou hebben voor de concurrentie tussen luchtvaartbedrijven.

In april 2020 gaf Frankrijk in het kader van de coronapandemie steun aan Air France, met een garantie van 90 procent op een lening van 4 miljard euro en een aandeelhouderslening van 3 miljard euro. Amper een jaar later, in maart 2021, volgde een nieuwe kapitaalinjectie. Dit keer in de vorm van een herkapitalisering van 4 miljard euro.

In beide gevallen oordeelde de Europese Commissie dat alleen Air France en het moederbedrijf, de holding Air France-KLM, daarvan zouden profiteren en niet de luchtvaartmaatschappij KLM. Ryanair en Malta Air stelden daarentegen dat de staatssteun in strijd was met de Europese mededingingsregels en het Europees Hof geeft hun dus gelijk.

Het is niet de eerste keer dat Ryanair naar de rechtbank stapte om staatssteun aan een van zijn concurrenten aan te klagen. Eerder ondernam de lagekostenmaatschappij ook stappen tegen staatssteun aan Lufthansa, die een lagere rechter nietig verklaarde. Lufthansa maakte bekend dat het intussen het volledige bedrag aan de Duitse staat heeft terugbetaald, en het brengt de zaak naar een hoger gerechtshof.

Verwacht wordt dat ook Air France-KLM zich tegen de uitspraak zal verzetten.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content