Alan Minda
55'
Alan Minda
3 - 0

Wie krijgt er weer leven in KV Kortrijk? Ook tegen Cercle Brugge was de rode lantaarn volstrekt kansloos: de thuisploeg schoot 3 keer raak - doelman Vandenberghe voorkwam zelfs veel erger. Door de zege wipt Cercle Brugge naar een voorlopig gedeelde vierde plaats.

Cercle Brugge - Kortrijk in een notendop:

• Man van de match: Kun je als keeper MVP zijn wanneer je ploeg met 3-0 verliest? Vandaag wel. Ook al moest Tom Vandenberghe bij Kortrijk drie doelpunten incasseren, voorkwam hij - met een tiental uitstekende reddingen - een verdere blamage voor zijn ploeg.

• Sleutelmoment: De ban - én de veer van Kortrijk - werd in de 47e minuut gebroken. Lang leek het erop dat de bezoekers met een schone lei aan de tweede helft zouden kunnen beginnen. Maar Somers gooide het plannetje van de rode lantaarn net voor de rust nog helemaal in de war.

• Stand van zaken: Cercle Brugge heeft een uitstekende zaak gedaan in het klassement. Het was even uit de top 6 gevallen, maar springt weer naar een voorlopige vierde plaats. Kortrijk daarentegen blijft moederziel alleen op de laatste plaats staan.

Cercle Brugge is weer helemaal terug van (even) weggeweest.

De seizoensrevelatie van de Jupiler Pro League viel na een 0 op 6 en de revival van zijn stadsgenoot vorige week plots uit de top 6. Maar een dubbel tegen de voorlaatste (OHL) en laatste in de stand (KVK) moest de Vereniging opnieuw back on track zetten.

Dit weekend won het al moeizaam van OH Leuven, vanavond kende het heel wat minder moeite met een noodlottig Kortrijk.

Het West-Vlaamse no-nonsense van beide ploegen zorgde in de beginfase voor veel strijd, maar weinig sprankelend voetbal. Toch wist Cercle zich in die georganiseerde chaos het best te oriënteren. De Vereniging degradeerde KVK-keeper Tom Vandenberghe bij momenten tot uitbater van een schietkraam. Al leek de doelman zich wel te kunnen vinden in die rol. Zijn rapport na 45 minuten: 8 schoten op doel, 8 uitstekende reddingen.

Maar de toegevoegde tijd was er in de eerste helft toch nét te veel aan voor Vandenberghe. In minuut 47 brak Cercle-kapitein Somers - na een flipperkastmomentje op hoekschop - dan toch de ban voor de Bruggelingen.

Een last minute-teleurstelling die Kortrijk in de tweede helft niet meer te boven zou komen.

Net na de pauze verdubbelde de onvermijdelijke Kevin Denkey de score meteen met een echte spitsengoal. En tien minuten later diende Alan Minda de bezoekers de definitieve doodsteek toe.

Gas terugnemen? Neen neen, Miron Muslic schreeuwde zijn ploeg - ondanks de comfortabele voorsprong - tot de laatste minuut naar voren.

Kortrijk was zelf niet in staat om een eigen slotoffensief op poten te zetten en moest in de eindfase nog maar eens zijn doelman Tom Vandenberghe bedanken, die erger voorkwam voor de hekkensluiter.

Cercle claimt zo opnieuw zijn plekje in de top 6, Kortrijk zakt steeds verder weg in het degradatiemoeras.

Topschutter Denkey mag nóg een streepje achter zijn naam zetten.

Marco Kana (Kortrijk): "Het is moeilijk om een exacte reden voor het verlies te vinden. Het is een mix van mentaliteit en discipline, maar aan de trainersstaf ligt het zeker niet. Zij hebben echt ongelooflijk werk geleverd. Wij moeten het op het veld tonen. We vechten wel, maar soms zijn we niet scherp genoeg. Kijk naar onze tegendoelpunten ... Zo verlies je wedstrijd. We missen ook vertrouwen, natuurlijk."

"We moeten ook wel onze doelman bedanken. Hij toont nogmaals dat hij een van de beste keepers van deze competitie is. Het is spijtig dat hij dan nog drie doelpunten moet slikken. We moeten onze verantwoordelijkheid nu nemen en ons focussen op de volgende wedstrijden. Ik geloof nog steeds dat we iets moois kunnen doen, daarvoor ben ik ook hierheen gekomen, maar er moet wel een keerpunt komen."

Hannes Van der Bruggen: "Het was een gecontroleerde overwinning van ons. We zijn rustig gebleven en verdienen deze drie punten. Als we iets efficiënter waren geweest en Tom Vandenberghe niet in de goal stond, hadden we zelfs nog meer moeten scoren. Tom is een uitstekende keeper en bewijst elke week dat hij top is."

"Als ex-Kortrijkzaan is het alvast niet leuk om te zien waar ze nu staan. Op twee wedstrijden na wens ik ze het beste toe. Ik hoop alvast dat ze het toch nog halen. Voor ons was het dan weer een goede zaak in het klassement. Als we mee willen doen voor Play-off 1 zullen we wel nog beter moeten doen tegen de topploegen, maar we zijn bezig om die stap te zetten."

"Het enige minpuntje voor mij vandaag was die gele kaart. Ik vind Wim Smet een van de meest onderschatte scheidsrechters in België, maar deze kaart was in mijn ogen wat licht gegeven."

Fase per fase

90+5' tweede helft
90+3'

EINDE: 3-0

90+2'
KV Kortrijk
90+1'

3 - extra time

Er komen 3 minuten extra tijd bij.
86'
85'

De vele wissels halen even het tempo uit de wedstrijd. Kortrijk is niet in staat om een slotoffensief in elkaar te knutselen. Cercle Brugge gaat op cruisecontrol richting het laatste fluitsignaal.

84'
84'
82'
wissel
81'
wissel
78'

Veni Vidi Vandenberghe

Cercle-middenvelder Hannes Van der Bruggen heeft nog geen doelpunt achter zijn naam en vloekt ook nu op Vandenberghe. De keeper van Kortrijk ranselt zijn uitstekende volley uit de hoek. Niet veel later haalt Vandenberghe ook nog een bal uit de kruising. Kun je als keeper man van de match zijn wanneer je ploeg met 3-0 verliest?

77'
76'
73'

De defensie van Kortrijk wankelt bij elk omschakelmoment. Dat is natuurlijk ook de verdienste van een onvermoeibaar Cercle Brugge. Dat zich ondanks een 3-0-voorsprong niet laat betrappen op nalatigheid. Integendeel. Cercle Brugge breekt nog eens uit en stormt met vijf man af op de verdediging van Kortrijk. Somers incasseert een trap op zijn voet, maar brengt de bal nog tot bij Olaighe, die tegen de kousen van een Kortrijkzaan schiet.

68'

Dit zul je hem niet vaak (meer) zien doen. Lemaréchal en Nazinho zetten een aanval in gang op de linkerflank van Cercle. Die laatste speelt Denkey uiteindelijk knap vrij voor de goal met een uitgemeten voorzet, maar de topschutter schiet de bal vanaf de kleine rechthoek hoog over.

65'

Wissel van de wacht

Siquet tast naar zijn bil en gaat liggen. Muslic neemt geen risico en grijpt meteen in. De rechtsback van Cercle mag samen met smaakmaker Gboho naar de kleedkamer. Olaigbe en Lietaert komen tussen de lijnen. Bij Kortrijk ruilen ook Bruno (out) en Lighten (in) van plaats.